Skip to main content

Από τη Θεσσαλονίκη ένα στα πέντε θύματα του κορωνοϊού τον τελευταίο μήνα

Στους 313 έφθασαν οι νεκροί από κορωνοϊό από την 1η μέχρι τις 26 Νοεμβρίου στους 14 δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης

Τη σφοδρότητα με την οποία το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε τη Θεσσαλονίκη αποτυπώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο οι θάνατοι που καταγράφηκαν σε όλη την περιφερειακή ενότητα το τελευταίο διάστημα.

Από 1η Νοεμβρίου μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου περισσότερο από το ένα πέμπτο των θυμάτων (21%) της COVID-19, ήτοι 313 νεκροί, ήταν κάτοικοι ενός από τους 14 δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης. Κι αυτό τη στιγμή που στη συγκεκριμένη περιοχή ζει μόλις το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμοί της χώρας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από την αρχή της πανδημίας και μέχρι τις 26 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 2001 θάνατοι από κορωνοϊό, εκ των οποίων ποσοστό περίπου 16,5%, στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό τους είναι οι δήμοι Πυλαίας – Χορτιάτη, Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας. Όσο για τον δήμο Θεσσαλονίκης, μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία, ωστόσο σε αναλογία με τον συνολικό αριθμό των κατοίκων του βρίσκεται στην προτελευταία θέση στη λίστα των 14 δήμων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης - τελευταίος είναι ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου.

Τη ραγδαία αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα είχε αναδείξει η Voria.gr με ρεπορτάζ για τις ταφές των θυμάτων του κορωνοϊού στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, που κατά μέσο όρο είναι έξι ημερησίως, πολλαπλάσιες σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο. Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η Θεσσαλονίκη είναι το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας και μέχρι τις 18 Νοεμβρίου είχαν γίνει 83 ενταφιασμοί νεκρών από κορωνοϊό, αριθμός που έφτασε τους 132 μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.

Από το σύνολο των νεκρών, ποσοστό περίπου 40% δεν είναι δημότες Θεσσαλονίκης, καθώς ο κεντρικός δήμος εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο των ΟΤΑ του πολεοδομικού συγκροτήματος που δεν διαθέτουν νεκροταφεία με ειδικούς χώρους ταφής για περιστατικά COVID, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεδομένης της κατάστασης ο δήμος Θεσσαλονίκης διαμορφώνει συνεχώς νέες θέσεις στα κοιμητήρια, έχοντας ήδη προετοιμαστεί για το απαισιόδοξο και απευκταίο σενάριο να χρειαστεί να εξυπηρετήσει άλλες 240 ταφές.