Skip to main content

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πιλοτικά η ψηφιακή φορτωτική στην Ελλάδα

O υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, εξέφρασε την ανάγκη η Ελλάδα να «πατήσει γκάζι» για την ανάπτυξη των logistics και μεταφορών.

Την επίσημη έναρξη της πρώτης πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής φορτωτικής (e-CMR) στη χώρα μας, εγκαινίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώνει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινηστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ).

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να «πατήσει γκάζι» για την ανάπτυξη των logistics και μεταφορών, έχοντας μείνει αρκετά πίσω έναντι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και τόνισε ότι «για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί πρόταγμα η ώθησή τους, καθώς αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης».

«Η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής φορτωτικής (e-cmr) στη χώρα μας, δεν θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα δεν θα εκχωρήσει την αποκλειστικότητα διαχείρισης πληροφοριών σε άλλα κράτη-φορείς», ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η ελληνική πολιτεία θέλει να έχει λόγο στη διαχείριση των χρήσιμων αυτών πληροφοριών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τα πολλαπλά οφέλη της χώρας μας «περνώντας το κατώφλι της ψηφιοποίησης» και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις ζημιές και στρεβλώσεις του σήμερα με τις παράνομες ενδομεταφορές (καμποτάζ).

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαυραγάνης επισήμανε, ότι ήδη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έτοιμο ένα πρώτο κείμενο, που καθιστά εύκολο και γρήγορο το εγχείρημα κατάρτισης του απαραίτητου σχετικού νομικού πλαισίου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε το κατά πόσο το e-cmr "κουμπώνει” και ταιριάζει στις ανάγκες και βλέψεις της πολιτείας μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε δεύτερο στάδιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναζητηθούν δρόμοι συνεργασίας σε διασυνοριακό επίπεδο, ενώ θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη ενσωμάτωσης των ψηφιακών εγγράφων φορτωτικής στην ελληνική πραγματικότητα, σημείωσε ότι ο μέσος όρος των Logistics center παγκοσμίως είναι στο 15,8% και στη χώρα μας μόλις στο 10,8% του ΑΕΠ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαυραγάνης, από το βήμα της διημερίδας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η διαμόρφωση και εφαρμογή της πλατφόρμας εκείνης για τη μετακίνηση των εμπορευμάτων, ενώ αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί για τα Logistics κατά περιφέρειες και με στόχο τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολύ καλό εργαλείο το e-cmr και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους σε συνέργεια, ενώ τόνισε και την ανάγκη «οι φίλοι λαοί» να αλληλοβοηθούνται.