Skip to main content

Από την Αριστοτέλους περνάει η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Η πρόταση ομάδας διδασκόντων στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ θα αποτελέσει την επίσημη ελληνική συμμετοχή στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Μια μεγάλη επιτυχία κατάφερε ομάδα διδασκόντων του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς ήταν η δική τους πρόταση, με θέμα την πλατεία Αριστοτέλους, που επιλέχθηκε για να παρουσιαστεί στο ελληνικό περίπτερο της 17ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η πρόταση της ομάδας με τίτλο «Η λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών», το όνομα που είχε αρχικά δώσει ο αρχιτέκτονας του άξονα Έρνεστ Εμπράρ στο έργο του, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλες 19 προτάσεις που εξέτασε εννεαμελής επιτροπή με αρμόδιο φορέα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η πρόταση της ομάδας επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στο πολύ επίκαιρο θέμα/ερώτημα της φετινής διοργάνωσης «How Will We Live Together?» (Πώς θα ζήσουμε μαζί) παρουσιάζοντας την πορεία της πλατείας Αριστοτέλους η οποία αποτελεί ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης όλων των κοινοτήτων της πόλης. Η πλατεία σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα σε μια περίοδο που η Θεσσαλονίκη ήταν ένα πολυπολιτισμικό αστικό κέντρο και σήμερα, που τίθεται ξανά ζήτημα ένταξης προσφύγων και μεταναστών, η πλατεία είναι πάλι εκείνο το σημείο που τους συγκεντρώνει όλους. Εξάλλου, ο ίδιος ο άξονας της Αριστοτέλους που διατρέχει την πόλη από πάνω προς τα κάτω περιλαμβάνει διάφορες χρήσεις, καθώς κατά μήκος της θα βρει κανείς ακριβές κατοικίες, καταστήματα μέχρι και ανοιχτές αγορές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η παρουσίαση στην Μπιενάλε, που πιστεύεται ότι λειτουργήσει θετικά στην προβολή του δημιουργικού προσώπου της Θεσσαλονίκης, θα συνδυαστεί με μια παράλληλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην αρχαία Αγορά. Σχεδιάζεται μάλιστα οι δύο εκθέσεις να «επικοινωνούν ζωντανά» με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων. 

Η επιλογή της ομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και σύντομα επίσημα από το υπουργείο.

Τα μέλη της ομάδας του έργου «Η λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών» είναι οι:

Νίκος Καλογήρου, ομότιμος καθηγητής και συντονιστής του φακέλου της πρότασης

Μαρία Δούση, επίκουρη καθηγήτρια

Δημήτρης Θωμόπουλος, επίκουρος καθηγητής

Δημήτρης Κονταξάκης, επίκουρος καθηγητής

Σοφοκλής Κωτσόπουλος, διδάσκων

Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος, επιίκουρος καθηγητής