Skip to main content

Από Θεσσαλονίκη και ΔΕΘ ξεκινάει το «έτος Ελλάδας- Κίνας»

Υπουργεία και φορείς συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός ετήσιου προγράμματος επιχειρηματικής αλλά και πολιτιστικής προσέγγισης.

Έτος Ελλάδας - Κίνας, έστω άτυπο αλλά με πολύ ουσιαστικό επιχειρηματικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, θα είναι το 2017 καθώς για αυτό το στόχο εργάζονται εντατικά το τελευταίο δίμηνο η ΔΕΘ- Helexpo και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού, παραγωγικούς και επιμελητηριακούς φορείς.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται στην συμμετοχή της Κίνας, ως τιμώμενης χώρας, στην 82η διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο και, αποτελεί έκφραση της εξωστρεφούς στρατηγικής που έχει χαράξει η διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo η οποία μάλιστα έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τους εκθεσιακούς φορείς του Σεν Ζεν και της Καντόνας. Άλλωστε η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένως διακηρυχθεί και εμπράκτως αποδειχθεί, επιδιώκει την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας.

"Θεωρήσαμε σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της οικονομικής προσέγγισης των δύο χωρών, την συμμετοχή της Κίνας στην 82η Διεθνή Έκθεση και εκθέσαμε την άποψή μας στον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα. Επιθυμία όλων των φορέων που συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία είναι, το 2017 να αναδειχθεί σε έτος Ελλάδας- Κίνας, αφήνοντας παρακαταθήκη στις σχέσεις των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, που μέσα από μεγάλες συμφωνίες που αφορούν τομείς των υποδομών, έχουν ούτως ή άλλως έλθει πλησιέστερα", εξήγησε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΘ- Helexpo επιδιώκει, μέσω των δύο μνημονίων που έχει υπογράψει με τους κινεζικούς εκθεσιακούς φορείς, να λειτουργήσει ως ένας εκθεσιακός κόμβος για τα κινεζικά προϊόντα, που από τη Θεσσαλονίκη θα απευθύνονται στις αγορές της Ευρώπης όπως και της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, υπάρχει σκέψη για τη διοργάνωση, ανά διετία, έκθεσης κινεζικών προϊόντων προηγμένων τεχνολογιών.

Σε ό,τι αφορά στο έτος Ελλάδας - Κίνας, με πρόσκληση του κ. Πιτσιόρλα, πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο τρεις συσκέψεις με αντικείμενο την διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων επιχειρηματικού χαρακτήρα αλλά και πολιτιστικού. Στις δύο μάλιστα πρώτες συσκέψεις προήδρευσε ο υφυπουργός, ενώ εκπροσωπήθηκαν και τα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού, ο ΕΟΤ, ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΒ, το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο, η Ελληνοκινεζική Ένωση Προώθησης Επενδύσεων και Συνεργασιών. Η όλη προσπάθεια ενισχύεται, από την τρίτη σύσκεψη και από φορείς της Θεσσαλονίκης, τον ΣΒΒΕ και τον ΣΕΒΕ που κλήθηκαν να συμμετάσχουν, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ τον συντονιστικό ρόλο ανέλαβε πλέον η ΔΕΘ- Helexpo.

"Στην τρίτη σύσκεψη παρουσιάσθηκαν από κάθε φορέα οι προτάσεις για το τι μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτό το έτος Ελλάδας- Κίνας, το οποίο θέλουμε να έχει και πολιτιστική διάσταση. Θα γίνουν επιχειρηματικά forums σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, workshops κατά την διάρκεια της 82ης ΔΕΘ, ενώ επίσης έχει προταθεί η δημιουργία ενός λογοτύπου, ενός κοινού σήματος Ελλάδας - Κίνας. Όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν, τις συγκέντρωσε η ΔΕΘ- Helexpo, η οποία και ανέλαβε στην επόμενη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, να παρουσιάσει ένα πλάνο εκδηλώσεων", ανέφερε ο κ. Τζήκας.

Το έτος Ελλάδας- Κίνας δεν θα είναι μόνο business, θα έχει και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και σε αυτές εντάσσεται ο εορτασμός της κινέζικης πρωτοχρονιάς την οποία η Θεσσαλονίκη τουλάχιστον ετοιμάζεται να υποδεχτεί με πολλά happenings, ξεκινώντας από το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.