Skip to main content

Τι λένε οι δημοσκόποι για το εκλογικό τοπίο της Θεσσαλονίκης

Αρχίζουν από τις 10 Ιανουαρίου οι πρώτες δημοσκοπήσεις του 2019 για τη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν ξεκάθαρο το τοπίο στην περιφέρεια, εκκρεμότητες στον δήμο

Μήνας δημοσκοπήσεων για τη Θεσσαλονίκη θα είναι ο Ιανουάριος. Από τις 10 του μήνα τουλάχιστον δυο εταιρείες θα κάνουν μετρήσεις, με έμφαση τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις περιφερειακές στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς φαίνεται ότι το τοπίο των υποψηφιοτήτων έχει ξεκαθαρίσει επαρκώς για να δώσει τις τάσεις του εκλογικού σώματος αυτή την περίοδο.

Κάποιες άλλες εταιρίες θα πάνε προς το τέλος του μήνα, αφού περιμένουν να ολοκληρωθεί το παζλ των υποψηφίων στην κεντροαριστερά, καθώς θεωρείται πλέον δεδομένη η στήριξη του ΚΙΝΑΛ στην υποψηφιότητα του κ. Σπύρου Βούγια και αναμένεται να προκύψει πιθανώς μια υποψηφιότητα (εφόσον δε συμφωνηθεί η στήριξη Βούγια) από την επιτροπή διαβούλευσης των παρατάξεων της κεντροαριστεράς, με τη στήριξη πάντως μέρους των παρατάξεων που συμμετέχουν κι όχι του συνόλου (γεγονός που θα σημάνει περισσότερες της μιας υποψηφιότητες από τις ήδη ανακοινωμένες: Γούλα, Τρεμόπουλος, δίδυμο Αβραμόπουλου-Κουράκη, Ζαρωτιάδης, Λογγινίδης κτλ.).

Στην Περιφέρεια οι μετρήσεις θα γίνουν σε λιγότερο θολό τοπίο, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η υποψηφιότητα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον –αν δεν προκύψει κάποιο ψηφοδέλτιο δίχως κομματικές στηρίξεις- το τοπίο για τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι δεδομένο. Υποψήφιοι θα είναι οι κ.κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Χρήστος Παπαστεργίου (ΚΙΝΑΛ), Σωτήρης Αβραμόπουλος (ΚΚΕ), Φίλιππος Γκανούλης (Οικολόγοι) και τα πρόσωπα που θα επιλέξουν ως επικεφαλής παρατάξεων ο ΣΥΡΙΖΑ (Μίχου, Καλφακάκου ή κάποιο άλλο πρόσωπο), η Χρυσή Αυγή (είναι πιθανό να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Νίκος Χρυσομάλλης) και η ΑΝΤΑΡΣΙΑ (επίσης πιθανός υποψήφιος θα είναι ο κ. Θανάσης Αγαπητός).

Όπως έλεγε στη Voria.gr στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων, που είναι στις πρώτες που θα κάνουν μετρήσεις το 2019, «αυτή την περίοδο οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν από ποια βάση ξεκινούν οι υποψηφιότητες. Σαφέστερα δείγματα θα έχουμε όταν ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των υποψηφίων. Είναι δεδομένη η ρευστότητα του τοπίου, ειδικά στον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς ο κόσμος έχει ακούσει πολλά ονόματα και σίγουρα δε μιλάμε για κατασταλαγμένες θέσεις, καθώς έχουμε μπροστά μας μακρά προεκλογική περίοδο, όμως μια βάση θα την έχουμε κι εμείς και οι υποψήφιοι, για να δούμε μετά την εξέλιξη των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Αρκετά θα κριθούν από τις θέσεις που θα πάρουν στη συνέχεια οι υποψήφιοι, από το πόσοι και ποιοι θα φτάσουν στην κάλπη, καθώς κι από το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, αλλά και οι εξελίξεις στο σκοπιανό. Το πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή είναι 'γκρίζο'. Και ειδικά στο δήμο Θεσσαλονίκης η εικόνα σήμερα είναι ότι μπορεί να κριθεί η είσοδος των δυο υποψηφίων δημάρχων στο δεύτερο γύρο για μετρημένες ψήφους, οπότε πάμε για εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη, με άδηλο αποτέλεσμα και πάντως εντός των ορίων του στατιστικού λάθους. Γι' αυτό τα δείγματα θα είναι καλό να είναι μεγάλα για να έχουμε σαφέστερη εικόνα των προθέσεων του εκλογικού σώματος».