Skip to main content

Από τις 7 Απριλίου τα self test στα φαρμακεία - Προτεραιότητα σε μαθητές

Μέχρι να ολοκληρωθεί η επαρκής διάθεση στα φαρμακεία της χώρας, τα self test θα δίνονται πρώτα σε μαθητές-εκπαιδευτικούς - Πώς θα δηλώνονται

Από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου, ξεκινά από τα φαρμακεία της χώρας η διάθεση των self test, ένα ακόμη όπλο που ρίχνει στη μάχη η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προτεραιότητα σε πρώτη φάση θα δοθεί σε μαθητές Λυκείου 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Στη συνέχεια η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67, ενώ τέλος στους άνω τους 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό. Εκτιμάται πως έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες των self test. Με κάθε τεστ, οι πολίτες θα λαμβάνουν ενημερωτικό φυλλάδιο που θα αφορά, μεταξύ άλλων, στη χρήση τους. Να σημειωθεί πως τα self test δεν θα διενεργούνται στα φαρμακεία αλλά στο σπίτι.

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως η προμήθεια αφορά 10.000.000 τεστ και η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας ολοκληρώνεται σήμερα. Η δεύτερη παρτίδα αναμένεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. «Η αλυσίδα εφοδιασμού 11.000 φαρμακείων πανελλαδικά δεν είναι απλή υπόθεση» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός. Τα τεστ θα διατίθενται από δύο αποθήκες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, θα μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια θα διανέμονται στα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι ένοπλες δυνάμεις.

Πώς θα δηλώνεται η διενέργεια των self test

Όπως εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης, σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό η δήλωσή του θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, που είναι ήδη στον αέρα και θα αρχίσει τη λειτουργία της την προσεχή Τετάρτη. Ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη, θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή, οπότε θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.

Για όσους το τεστ είναι υποχρεωτικό, σε περίπτωση αρνητικού δείγματος,  θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Τι ισχύει για μαθητές

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε τα εξής:

θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων

οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν

το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα

στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο

όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε πως τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών. «Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές» σημείωσε.

Επαναλειτουργία λιανεμπορίου

Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων για εργαζόμενους και καταναλωτές. «Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.Gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου» πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη πως η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.