Skip to main content

Από το φθινόπωρο του 2018 οι υπόγειοι κάδοι στη Θεσσαλονίκη

Στη διενέργεια διαγωνισμού για την υπογειοποίηση 80 κάδων απορριμάτων προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά από πολυετείς καθυστερήσεις.

Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμού για το πολυδιαφημιζόμενο έργο της διοίκησης για την υπογειοποίηση 80 κάδων απορριμμάτων.

Το θέμα της προμήθειας και της τοποθέτησης 80 υπόγειων συστημάτων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είχαν ξεκινήσει να τρέχουν από το 2013, αναμένεται να πάρει το πράσινο φως την ερχόμενη Δευτέρα από το δημοτικό συμβούλιο.

Μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Καθαριότητας Θωμά Ψαρράς εκτίμησε ότι η υπογειοποίηση των κάδων πιθανότατα να ξεκινήσει, μετά από όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, από το φθινόπωρο του 2018».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.306.960 ευρώ, εκ των οποίων οι 980.000 θα είναι από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το υπόλοιπο ποσό (326.000 ευρώ) από τα ανταποδοτικά.

«Προσπαθούμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται», υπογράμμισε ο κ. Ψαρράς.

Τα συστήματα θα εγκατασταθούν από τον ανάδοχο που θα προκύψει, ο οποίος θα αναλάβει και όλες τις απαιτούμενες εργασίες εγκατάστασης και αποκατάστασης.

Το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει από το 2016 τις θέσεις για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση των υπόγειων συστημάτων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων εντός των διοικητικών ορίων.  

Συγκεκριμένα, η χωροθέτηση έχει σχεδιαστεί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ιστορικού κέντρου της πόλης καθώς και οι σημαντικές οδικές αρτηρίες και περιοχές.

Έτσι, θα εγκατασταθούν εννέα συστοιχίες υπόγειων κάδων στην πλατεία Ελευθερίας και συγκεκριμένα στην Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου, 19 επί της Αριστοτέλους και άλλες έξι στη συμβολή με την Εγνατία.  Επίσης, τέσσερα υπόγεια συστήματα κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων θα τοποθετηθούν στην πλατεία Άθωνος, επτά στην Ερμού, δύο επί της οδού Τσιμισκή και άλλες οκτώ στην Κομνημών με Τσιμισκή.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, 20 συστοιχίες κάδων θα τοποθετηθούν στην περιοχή των Λαδάδικων και ειδικότερα στη Σαλαμίνος, στην Πολυτεχνείου και στην Κατούνη. Άλλα 12 συστήματα θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Χρηματιστηρίου και ειδικότερα σε Δωδεκανήσου, Βαλαωρίτου, Λ. Σοφού, Συγγρού. Στην Καρόλου Ντηλ θα τοποθετηθούν πέντε συστήματα υπόγειων κάδων και στην Αλεξάνδρου Σβώλου τέσσερα.