Skip to main content

Από το Μάιο σε εφαρμογή ο αναπτυξιακός νόμος

Στα μέσα Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος με απλοποιημένες διαδικασίες αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Α.Φούρλας σε συνάντηση μ
Στα μέσα Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος του υπουργείου Οικονομίας, ενώ στις διατάξεις του θα προβλέπεται απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Αλέξανδρος Φούρλας, κατά τη σημερινή του συνάντηση με το ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Επιπλέον, ο κ. Φούρλας τόνισε πως το σχέδιο νόμου για την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά από περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
 
Παράλληλα, το ζήτημα της απλοποίησης της αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων θα αντιμετωπισθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του προσεχούς Μαίου.

«Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ελέγχου της αγοράς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους», υπογράμμισε ο κ. Φούρλας.

Συμμετοχή του ΣΒΒΕ σε επιτροπές αναμόρφωσης

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης, οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του ΣΒΒΕ στις επιτροπές αναμόρφωσης:

1) Του αναπτυξιακού / επενδυτικού νόμου.

2) Του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων.

3) Του νόμου για τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

4) Του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο της αγοράς.

Τα ειδικότερα θέματα ενδιαφέροντος των μεταποιητικών επιχειρήσεων τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας ήταν:

1) Η αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου της χώρας.

2) Τα ζητήματα ελέγχου της αγοράς.

3) Το πρόβλημα της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

4) Οι σχέσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων με τις αλυσίδες λιανεμπορίου και το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών.

5) Τα ζητήματα διεθνοποίησης και εξωστρέφειας.

6) Τα ειδικότερα θέματα των επιχειρήσεων της Θράκης, και συγκεκριμένα οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις: α) των επιχορηγήσεων ολοκληρωμένων επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, και, β) των ποσών που αφορούν την επιδότηση του κόστους εργασίας 12% για τις επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες καθυστερούν έως και τρία χρόνια.

7) Η αξιοποίηση των προτάσεων του ΣΒΒΕ για τη νέα βιομηχανική πολιτική στη χώρα, έτσι όπως αυτές καταγράφηκαν από τις συναντήσεις εργασίας του Συνεδρίου «ΣΒΒΕ – Eurobank EFG βιομηχανία 2020».