Skip to main content

Ναγυονέζζα: Η vegan απάντηση της Θεσσαλονίκης στη μαγιονέζα

Από τα τέσσερα ψητοπωλεία ο «Κύπριος», στο εργαστήριο παραδοσιακών μεζέδων τα «Νησιώτικα» και την ελληνική εκδοχή της vegan μαγιονέζας.

Το 1970 ο Κύπριος Γιάννης Μαρίνου φθάνει ως οικονομικός μετανάστης στη Θεσσαλονίκη και με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που τον διακρίνει ανοίγει το πρώτο παραδοσιακό ψητοπωλείο με αυθεντική κυπριακή σεφταλιά. Η φήμη της ταξίδεψε από στόμα σε στόμα και ο Γιάννης σύντομα έγινε γνωστός ως ο «Κύπριος» με τέσσερα ψητοπωλεία στην Αγγελάκη, στη Μελενίκου, στη Μιαούλη και Μακεδονίας και στη Νέα Κρήνη, στην Αγίου Νικολάου με Πλαστήρα.

Περίπου το 1998 ο Γιάννης Μαρίνου προχωρά στο επόμενο βήμα και δημιουργεί ένα παραδοσιακό εργαστήρι τροφίμων, στο οποίο τα επόμενα χρόνια θα αφοσιωθεί απόλυτα εγκαταλείποντας τον χώρο των ψητοπωλείων. Το εργαστήρι μεγάλωσε, εξελίχθηκε στο χρόνο και σήμερα παράγει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Γέφυρα εκτός από την αυθεντική κυπριακή σεφταλιά μία μεγάλη ποικιλία κατεψυγμένων μεζέδων εμπνευσμένων από την ελληνική νησιωτική κουζίνα υπό το brand τα «Νησιώτικα». Κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, μελιτζανοκροκέτες, κασεροκροκέτες, τυροκροκοκέτες, όλα χωρίς πανάρισμα, αλλά και ο ζυθομεζές λουκάνικων και ο μεζές του ψαρά ταξιδεύουν εντός και εκτός Ελλάδας σε Ολλανδία, Σουηδία, Γαλλία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και Ιταλία.

Η είσοδος της νέας γενιάς με τον γιο του Γιάννη Μαρίνου, Αντώνη ανανέωσε την εταιρεία, η οποία μπαίνει σε μία νέα αγορά, αυτή των προϊόντων vegan με τις φυτικές σαλάτες ΤΟΠΟΣ. Η μαγιονέζα γίνεται Ναγυονέζζα, αμερικανίζουσα και μη ή και σκανδαλώδης ροζ και μαζί με τις άλλες σαλάτες συστήνονται σε ολοένα και μεγαλύτερο κοινό που επιλέγει μια διατροφή διαιτητική και προσεγμένη, όσο και σε εκείνο των vegeterians και vegans.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο Αντώνης Μαρίνου, οι σαλάτες έχουν ως βάση την πιστοποιημένη βιολογική σόγια, ενώ τα ολόφρεσκα λαχανικά χαρακτηρίζονται από σαφώς λιγότερα λιπαρά και από παντελή έλλειψη οποιασδήποτε Α’ ύλης ζωικής προελεύσεως. Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και το γεγονός ότι η σειρά διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό σε παστεριωμένη μορφή εκτός ψυγείου, σε γυάλινο βάζο με 8μηνη διάρκεια ζωής.

«Οι σαλάτες ΤΟΠΟΣ απλώνονται δυναμικά πανελλαδικά σε delicatessen, παντοπωλεία και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σιγά σιγά θα πάμε και στο εξωτερικό», σημειώνει ο κ.Μαρίνου.