Skip to main content

Από τους «αγανακτισμένους» του 2011 στους «γκοτζαμάνηδες» του 2018

Πόλωση με στόχο την συσπείρωση ενόψει της ομιλίας Τσίπρα στο Παλέ - Γιατί ο παραλληλισμός με τους γκοτζαμάνηδες είναι ανιστόρητος και επικίνδυνος

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την αυριανή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλέ ντε Σπορ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρείται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη κλίμα ακραίας πόλωσης, εξ αιτίας μιας συγκέντρωσης την οποία διοργανώνουν ορισμένοι απ’ αυτούς που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.

Την πόλωση τροφοδοτεί πρωτίστως η πλευρά του κυβερνώντος κόμματος με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον πρόεδρό του ο οποίος προχθές από το βήμα της Βουλής παρομοίασε την εν λόγω συγκέντρωση, με τις αντισυγκεντρώσεις τις οποίες διοργάνωνε προδικτατορικά το παρακράτος. Μίλησε μάλιστα για τρίκυκλα και γκοτζαμάνηδες, θεωρώντας προφανώς εαυτόν, ισοϋψή με τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Παράλληλα, καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εκδίδει ανακοινώσεις σε ανάλογο ύφος, μιλώντας για “ακροδεξιό συρφετό” και καλώντας όλα τα κόμματα “να καταδικάσουν αυτές τις φασιστικές προκλήσεις απέναντι στη δημοκρατία”. 

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να πολώσει το κλίμα προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γεμίσουν το Παλέ. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συγκέντρωση η οποία προγραμματίζεται στον Λευκό Πύργο, ούτε μαζική θα είναι, ούτε φυσικά θα έχει χαρακτήρα “αντισυγκέντρωσης”, όπως τουλάχιστον επιχειρεί να την ενοχοποιήσει ο πρωθυπουργός. Ο παραλληλισμός με τους γκοτζαμάνηδες είναι ανιστόρητος και επικίνδυνος. Ανιστόρητος γιατί, ως γνωστόν, το χέρι των γκοτζαμάνηδων όπλιζε το παρακράτος με την κάλυψη της τότε ηγεσίας της χωροφυλακής και υπό την ανοχή γνωστών πολιτικών κύκλων. Αλήθεια, συμβαίνει κάτι ανάλογο σήμερα επί ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; 

Όμως, είναι και επικίνδυνος, γιατί, τοποθετώντας σε κάθε διαμαρτυρόμενο εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, την ταμπέλα του “φασίστα”, όπως κατά κόρον κάνει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, χαρίζεις άκοπα στην Χρυσή Αυγή, μια σημαντική μερίδα πολιτών οι οποίοι για πολλούς και διαφόρους λόγους, διαφωνούν με την πολιτική σου. 

Επιπλέον, το κλίμα το οποίο καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες προσβάλλει πρωτίστως την ίδια την πόλη. Ναι, η Θεσσαλονίκη έχει και ακροδεξιούς, έχει και φασίστες, έχει και πατριδοκάπηλους, έχει και γραφικούς. Αλλά, μήπως δεν έχει η Αθήνα; Μήπως δεν έχει και η υπόλοιπη Ελλάδα; Προς τι λοιπόν, αυτή η στοχοποίηση της Θεσσαλονίκης;

Ωστόσο, σε ένα πράγμα έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας. Ότι δεν είναι δυνατόν να παρεμποδίζεται η ελεύθερη διοργάνωση των κομματικών εκδηλώσεων. Είναι άλλο να διαμαρτύρεται κανείς και να διαδηλώνει εναντίον ενός υπουργού, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού και είναι άλλο να επιχειρεί να ματαιώσει κομματικές εκδηλώσεις. Υπό αυτή την έννοια, η αυριανή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλαί θα πρέπει να γίνει ανεμπόδιστα, χωρίς κανένα παρατράγουδο. Όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί μπορεί να το κάνει, ελεύθερα, χωρίς όμως, να επιχειρήσει να ματαιώσει την ομιλία του κ. Τσίπρα. 

Όμως, είναι καλό, τέτοιες απόψεις να μην διατυπώνονται αλά καρτ και να μην μεταλλάσσονται αναλόγως της θέσης στην οποία βρίσκεται εκάστοτε ο καθένας. Διότι, όταν το 2011 ματαιώνονταν η μία μετά την άλλη οι κομματικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ επειδή κάποιοι πετούσαν αβγά, γιαούρτια και ό,τι άλλο είχαν πρόχειρο, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυπτε πλήρως εκείνες τις συμπεριφορές, εάν δεν τις υπέθαλπε κιόλας, μιλώντας για “αγανακτισμένους”. Τώρα, που βρίσκεται ο ίδιος στη θέση του “θύματος”, τώρα αντιλαμβάνεται πόσο ολισθηρός και επικίνδυνος είναι ο δρόμος στον οποίο βάδισε πρώτος εκείνος.