Skip to main content

Αποχετευτικό μέσα στο χρόνο αποκτά οικισμός της Εφεδρούπολης

Ο οικισμός δίπλα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα συνδεθεί με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του έτους

Δικό του αποχετευτικό σύστημα αποκτά ο οικισμός της Εφεδρούπολης, δίπλα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης. Η ΕΥΑΘ Παγίων δημοπράτησε ήδη και θα συμβασιοποιήσει τις επόμενες μέρες την κατασκευή του αποχετευτικού, που αναμένεται μάλιστα να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο οικισμός της Εφεδρούπολης που χτίστηκε με αυθαίρετο τρόπο πλέον φιλοξενεί χιλιάδες κατοίκους και έχει οργανωθεί, καθώς παρά το γεγονός ότι δεν είναι εντός σχεδίου πόλης, υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Κάπως έτσι άλλωστε μετατράπηκαν σε οικισμούς και τελικά πόλεις οι περισσότερες περιοχές που είναι μεν εκτός σχεδίου, αλλά γειτνιάζουν με πυκνοδομημένους οικισμούς, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Ευκαρπία.

Ωστόσο, αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή δεν υπάρχει και μέχρι σήμερα οι ανάγκες εξυπηρετούνται από βόθρους, που εν μέσω κρίσης συνεπάγονται ένα δυσβάσταχτο κόστος για τους κατοίκους της περιοχής.

Η ΕΥΑΘ Παγίων, παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα, είχε στο σχεδιασμό της την ένταξη της Εφεδρούπολης στο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα.

«Εδώ και ένα χρόνο προσπαθούμε να ξεπεράσουμε κάποιες διαδικασίες, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο οικισμός είναι εκτός σχεδίου πόλης του δήμου Παύλου Μελά. Όμως πρόκειται για έναν οργανωμένο οικισμό, στον οποίο πλέον κατοικεί πολύς κόσμος και είναι δίπλα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 ΓΣΝΕ, οπότε δεν μπορούσε να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των κατοίκων με βόθρους. Το σχέδιο πόλης μπορεί να αργήσει, όμως τα ζητήματα υγιεινής των κατοίκων δεν μπορούν να περιμένουν. Βρήκαμε μια λύση και ως οργανωμένος οικισμός η Εφεδρούπολη δικαιούται ένα κοινωφελές έργο, όπως η λύση στο αποχετευτικό της σύστημα. Ειδικά εν μέσω κρίσης, όταν το κόστος από τη λειτουργία των βόθρων είναι δυσβάσταχτο για τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, Μίλτος Τασούλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1 εκ. ευρώ, ενώ η σύμβαση θα είναι οχτάμηνη. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Τασούλης, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το αποχετευτικό της Εφεδρούπολης θα συνδεθεί με τις διακλαδώσεις του αποχετευτικού της Ευκαρπίας και έτσι τα λύματα πλέον θα διοχετεύονται στον κεντρικό βιολογικό καθαρισμό. Το κόστος του έργου θα καλύψει από τον προϋπολογισμό της η ΕΥΑΘ Παγίων.