Skip to main content

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η αποχή αφορά την υπερωριακή εργασία και την εργασία του Σαββάτου και της Κυριακής. Την προσεχή Δευτέρα οι αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Αποχή από την υπερωριακή εργασία και την εργασία του Σαββάτου και της Κυριακής ξεκίνησαν από σήμερα οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι, που ζητούν την παράταση ισχύος της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), υποστηρίζουν πως η διοίκηση του ΟΛΘ αρχικά «τήρησε σιγή ιχθύος και ασυρμάτου» στην επιστολή που απέστειλε το πρωί η ΟΜΥΛΕ για το ζήτημα.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, στο έγγραφο που εστάλη κατόπιν από την ΟΛΘ ΑΕ «δεν ξεκαθαριζόταν εάν εν τέλει θα τηρήσει η εταιρεία τη δέσμευση της». Οι εργαζόμεοι διαμηνύουν ότι ζητούν «ξεκάθαρες απαντήσεις» για να προχωρήσουν σε αναστολή των κινητοποιήσεων.  

Το ΔΣ των εργαζομένων πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, κύκλοι της ΟΛΘ ΑΕ επισήμαναν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η διοίκηση ενημερώθηκε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΟΜΥΛΕ ότι οι εργαζόμενοι της ΟΛΘ ΑΕ θα απέχουν από υπερωριακή εργασία και την εργασία Σαββάτου και Κυριακής. Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριξαν ότι η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ απάντησε σήμερα εντός του χρονικού περιθωρίου που είχε ζητηθεί από την ίδια την ΟΜΥΛΕ, σε αίτημά της, για να τεθεί σε συζήτηση σε επερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ, θέμα σχετικό με την παράταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του υπαλληλικού προσωπικού της εταιρείας. «Παρά την έγκαιρη γνωστοποίηση των προθέσεων της ΟΛΘ ΑΕ για εξέταση του αιτήματος στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, οι εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ ενέμειναν στις κινητοποιήσεις» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων του Οργανισμού πριν την απάντηση της ΟΛΘ ΑΕ: 

«Η Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ δεν απάντησε στην επιστολή που στείλαμε το πρωί. Τήρησε σιγή ιχθύος και ασυρμάτου.

Θεωρούμε δεδομένο από τη στάση αυτή ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε παράταση της ισχύος της Επιχ. Σ.Σ.Ε.  Θέτει  υπό κίνδυνο τη Συλλογική Διαπραγμάτευση.

Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα Παρασκευή 25/01/2019 και ώρα 15:00 αποχή από υπερωριακή εργασία και εργασία Σαββάτου Κυριακής.

Τη Δευτέρα το πρωί θα συνεδριάσουν κλιμ. ΟΜΥΛΕ και οι Σύλλογοι και Σωματεία Υπαλλήλων Ο.Λ.Θ. προκειμένου να αποφασίσουμε τη συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας καθώς και κάθε άλλη κίνηση στην οποία θα προβούμε προκειμένου να προστατέψουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις, Εργασίας και Κανονισμού Προσωπικού.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο Γ.Κ.Π. είναι για μας θεμέλια των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων και δε πρόκειται να δεχθούμε εκβιαστικά διλήμματα και  απειλές για τη  κατάργησης τους. Τους διαμηνύουμε ότι σε κάθε περίπτωση Συλλογικές Συμβάσεις θα υπάρχουν.

Μέχρι σήμερα προσήλθαμε καλόπιστα και τεκμηριωμένα στη συνολική Συλλογική διαπραγμάτευση για το Γ.Κ.Π. και Σ.Σ.Ε., αποδεχόμενοι τις καθυστερήσεις λόγου του εύλογου χρόνου για την προετοιμασία της εταιρία όπως αποδεχθήκαμε και την τροποποίηση άρθρων του Γ.Κ.Π.,  προκειμένου να διευκολυνθεί η εταιρία στη τοποθέτηση Διευθυντών, αφού δεν ήταν ακόμα έτοιμη για τη συνολική τροποποίηση του Επιδείξαμε ίσως καλή διάθεση υπέρ του δέοντος, αφού με τεχνικές καθυστέρησης από τα τέλη Ιουλίου που ήταν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση εντέλει η Εταιρία εδέησε να μας καλέσει  στις 29/11/2018. Θεωρούσαμε ότι και η εταιρία θα επιδείξει την αντίστοιχη σοβαρότητα και δεν θα προσπαθήσει να μας εμπλέξει σε περίεργους ατραπούς, για την μετατροπή των συλλογικών Συμβάσεων σε ατομικές συμβάσεις μάλιστα με απειλές για εργοδοτική παρέμβαση στα σωματεία και έλεγχο των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ σήμερα μετατρέπουμε την αγωνία  μας για τη δουλειά μας,  σε αγώνα. Και ξέρουμε καλά να το κάνουμε».