Skip to main content

Αποχώρησαν από τα Τσαΐρια αφήνοντας... καμένη γη εκατοντάδες Ρομά

Σε αναμονή για τους υπόλοιπους αρχές και δήμος Θερμαϊκού. Μετά τη ΔΕΘ ο πλήρης καθαρισμός του χώρου, έπειτα από 15 χρόνια!

Αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την περιοχή Τσαΐρια της Περαίας οι Ρομά που επί περίπου 15 χρόνια είχαν εγκατασταθεί, στήνοντας εκεί τον καταυλισμό τους; Οι περισσότεροι αποχώρησαν χτες (εκατοντάδες άτομα), ενώ παρέμειναν ορισμένες οικογένειες, οι οποίες επίσης αναμένεται, σύμφωνα με πηγές, μέσα στις επόμενες μέρες να αποχωρήσουν, απελευθερώνοντας τον χώρο μεταξύ αεροδρομίου «Μακεδονία» και Περαίας.

Μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά καύσης υλικών στην περιοχή, ο καταυλισμός είχε γίνει κόκκινο πανί για τους ντόπιους, ενώ και ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, πίεσε σημαντικά ώστε είτε να διορθωθεί η κατάσταση και να δοθεί μια λύση με την κατάληψη του χώρου και τη διαβίωση των Ρομά, είτε να αποχωρήσουν από την περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα στους συναρμόδιους φορείς να την καθαρίσουν και να την αξιοποιήσουν.

Το τελευταίο διάστημα η πίεση προς τους Ρομά ήταν μεγάλη, καθώς και η Αστυνομία έκανε πολλές εφόδους, προκειμένου να περιορίσει την παραβατικότητα, ενώ το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε στην πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας, όταν καίγονταν ΙΧ στον καταυλισμό, που διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένα, όπως και αυτοκίνητα που δεν πρόλαβαν να καούν και επίσης είχαν κλαπεί και είχε γίνει πλιάτσικο. Έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ στην Περαία οι νόμιμοι κάτοικοι είναι οργισμένοι πλέον με την επικρατούσα κατάσταση.

Η αποχώρηση των περισσότερων Ρομά έγινε χτες. Από νωρίς έκαιγαν φωτιές στον οικισμό, καπνοί είχαν σκεπάσει την περιοχή, ενώ και το απόγευμα επικρατούσε η ίδια κατάσταση. Φωτιά ξέσπασε και σήμερα πριν τις 10 το πρωί σε εγκαταλελειμμένο παράπηγμα αλλά ευτυχώς η Πυροσβεστική την έσβησε άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρομά που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, φόρτωσαν ό,τι χρειάζονταν στα οχήματά τους και έκαψαν παράγκες, παραπήγματα και τα υπάρχοντα που δεν ήθελαν.

Η αποχώρηση ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ χτες επενέβη δυο φορές η Πυροσβεστική, με τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, προκειμένου να σβήσουν οι εστίες φωτιάς και να γίνει η αποχώρηση χωρίς προβλήματα.

Στην περιοχή παραμένουν λίγες οικογένειες Ρομά, όπως τόνισαν στη Voria.gr πηγές της ΕΛΑΣ (το ένα δέκατο από όσους βρίσκονταν μέχρι προχτές στα Τσαΐρια). Ωστόσο, οι αρχές παρακολουθούν τις εξελίξεις διακριτικά, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και είναι συγκρατημένοι στις ανεπίσημες δηλώσεις τους, αφού είναι συνηθισμένη τακτική των Ρομά του συγκεκριμένου καταυλισμού να φεύγουν και να επιστρέφουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από ένα πληθυσμό που έφτανε σε διάφορες περιόδους και τα 300 άτομα, το πολύ οι 100 είναι σταθεροί και δεν μετακινούνται στην περιοχή. Οι υπόλοιποι φεύγουν και επιστρέφουν.

Γι' αυτό οι αρμόδιοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αποφεύγοντας να προκληθούν εντάσεις και επεισόδια. Πρόθεση είναι να αδειάσει «ειρηνικά» και «οικειοθελώς» ο χώρος, ώστε να επέμβει ο δήμος και άλλοι φορείς, να τον καθαρίσουν και να μην επιτρέψουν στη συνέχεια την επανακατάληψή του. Από την πλευρά τους περίπου 15 οικογένειες Ρομά που μένουν σταθερές στον οικισμό επί πολλά χρόνια, δηλώνουν ακόμη και σήμερα αποφασισμένες να παραμείνουν, παρά την πίεση της Αστυνομίας, η οποία διενεργεί διαρκώς ελέγχους στον καταυλισμό, έπειτα από καταγγελίες ή και αυτοβούλως.

Ο δήμος πάντως φέρεται αποφασισμένος να πιέσει προκειμένου έπειτα από δεκαετίες να απελευθερωθεί ο χώρος και να καθαρίσει, καθώς είναι γνωστό πως υφίστανται προβλήματα ρύπανσης, παρότι η περιοχή είναι ένα από τα παραλιακά «φιλέτα» της Θεσσαλονίκης και έχει περιθώρια αναγέννησης και αξιοποίησης.

Μάλιστα, με πνεύμα συνεννόησης, ο δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής, πιστεύει ότι στις επόμενες δέκα μέρες ή δυο εβδομάδες τα Τσαΐρια θα έχουν... απελευθερωθεί.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσαμασλής στη Voria.gr, «όλοι οι Ρομά θα φύγουν από την περιοχή. Σήμερα γκρεμίζουμε και τα τελευταία παραπήγματα, ενώ σε κλίμα συνεννόησης, θα δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο και σε όσους έχουν μείνει να φύγουν οικειοθελώς. Ως δήμος μάλιστα θα αποκαταστήσουμε και όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορούν να μετακινηθούν αλλού. Δεν μπήκαμε σαν ταύροι σε υαλοπωλείο στα Τσαΐρια. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους. Συνεννοηθήκαμε. Δώσαμε πολλά περιθώρια ώστε όλα να γίνουν σύννομα και με σεβασμό. Θεωρώ ότι μετά την εβδομάδα της ΔΕΘ θα έχει απελευθερωθεί ο χώρος και άμεσα τα συνεργεία του δήμου θα τον καθαρίσουν και θα προχωρήσουμε όλα τα σχέδια αποκατάστασης και αξιοποίησης της περιοχής».