Skip to main content

Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ

Η πολιορκία της πρεσβείας ξεκίνησε χθες όταν κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

Μετά από διαταγές των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF), τελείωσε η διαμαρτυρία των διαδηλωτών στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη κατά των αμερικανικών επιδρομών εναντίον μιας φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ.

Όλοι υποστηρικτές και τα μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων αποσύρθηκαν από την περίμετρο του κτηρίου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, που μετέδωσε ότι έχουν διαλυθεί όλα τα αντίσκηνα που βρίσκονταν από έξω.

Νωρίτερα, Αμερικανοί στρατιώτες προχώρησαν στη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, που πέταξε πέτρες κι έβαλε φωτιά στην οροφή χώρου υποδοχής. «Τους κάψαμε» φώναζαν ορισμένοι στην φρουρούμενη Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η πρεσβεία.

Η πολιορκία του κτηρίου ξεκίνησε χθες όταν κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της.

Στη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από την πρεσβεία και σήμερα το πρωί έφερναν προμήθειες σε τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη και στρώματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδίαζαν να παραμείνουν επί μακρόν.

Οι PMF, ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες κυριαρχούν φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες που έχουν πλέον ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ, κάλεσαν το πρωί το πλήθος να αποσυρθεί τώρα που το «μήνυμά του ακούστηκε».