Skip to main content

Αποχώρησε από την «Κίνηση των Πέντε» ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Ο λόγος της διαφωνίας του Παναγιώτη Αβραμόπουλου ήταν ο τρόπος ανάδειξης του κοινού υποψηφίου της κεντροαριστεράς για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Γράφει ο Σαλονικιός

Μετά τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος αποχώρησε από την Κίνηση των αρχικά έξι δημοτικών συμβούλων, στην οποία απέμειναν πλέον τέσσερις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της διαφωνίας ήταν ο τρόπος ανάδειξης του κοινού υποψηφίου της κεντροαριστεράς για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αβραμόπουλος έχει προτείνει αυτό να γίνει με καθολική ψηφοφορία με δικαίωμα συμμετοχής όλων όσοι ψηφίζουν στον δήμο Θεσσαλονίκης (δείτεεδώ). Ωστόσο, με αυτό διαφώνησε ο Ανδρέας Κουράκης ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοσκόπησης για το σκοπό αυτό. Κατόπιν αυτού, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε χθες, στη συνάντηση που είχε η «Κίνηση των πέντε» ότι αποχωρεί. 

Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος δήλωσε με ανάρτησή του στο facebook τα παρακάτω:

Η ανάδειξη υποψηφίου δημάρχου - Είμαστε σε αδιέξοδο ή υπάρχουν ακόμη προοπτικές;

Ο ρόλος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, η οποία είχε αναλάβει να δημιουργήσει το πλαίσιο προκειμένου να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση (ένα πρόσωπο και ένα κοινό πρόγραμμα) που θα μπορούσε να αποτελέσει την πρόταση της κεντροαριστεράς, των οικολογικών κινήσεων και των κινήσεων πολιτών στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019, έχει πλέον αναιρεθεί, εφ’ όσον οι βασικοί συμμετέχοντες σε αυτήν δηλώνουν ρητά -ο ένας μετά τον άλλο- ή αφήνουν να διαρρεύσει στα ΜΜΕ ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμών και ότι θα παραμείνουν στην κούρσα μέχρι το τέλος.

Κατέθεσα δημοσίως, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, πρόταση να αναλάβει η Διαπαραταξιακή Επιτροπή τη διενέργεια μίας συμμετοχικής, ανοιχτής, διαφανούς εκλογικής διαδικασίας, προκειμένου να αναδειχθεί ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς για το δήμο Θεσσαλονίκης μέσα από καθολική ψηφοφορία. Στη διαδικασία αυτή θα λάβουν μέρος όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι και δικαίωμα συμμετοχής θα έχει το σύνολο των ψηφοφόρων. Το πρόσωπο που θα αναδειχθεί θα αποτελεί την πρόταση υποψηφίου δημάρχου και όλοι οι άλλοι θα συνταχθούν μαζί του και θα συμμετάσχουν στην κατάρτιση του εκλογικού συνδυασμού. Μια διαδικασία όπως αυτή εγγυάται ότι ο κοινός υποψήφιος θα περιβάλλεται από την πολιτική νομιμοποίηση και την αποδοχή του χώρου που θα κληθεί να εκπροσωπήσει. Αυτόν τον τρόπο για την ανάδειξη του επικεφαλής τους επιλέγουν, εδώ και χρόνια, τα μεγάλα δημοκρατικά κόμματα της χώρας.

Σε αντίθετη περίπτωση, φοβάμαι ότι παίζεται ένα προσχηματικό και ατελέσφορο θέατρο σκιών στο όνομα της ενότητας, με πρωταγωνιστές πολλούς (κατά δήλωσή τους ή δυνάμει) υποψηφίους δημάρχους που προέρχονται από τον κατακερματισμένο χώρο της κεντροαριστεράς, ο οποίος είχε εκφραστεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα -ήδη από το 2005 και μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές του 2014-από την παράταξη Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη.

Είναι λυπηρό ότι φαίνεται να φτάνουμε σε αδιέξοδο. Είναι λυπηρό ότι ο χώρος αυτός που πρωταγωνιστούσε τα τελευταία χρόνια δείχνει και είναι αδύναμος να συνεχίσει να ηγείται στις εξελίξεις, καθώς οδεύει πολυδιασπασμένος προς τις εκλογές.

Η ενωτική προσπάθεια που κατέβαλε η κίνηση των πέντε δημοτικών συμβούλων ήταν αξιόλογη και σημαντική. Με τον τρόπο, όμως, που εξελίχθηκαν τα πράγματα, φτάνει, δυστυχώς, στα όριά της και, ως εκ τούτου, ολοκληρώνω τη συμμετοχή μου σε αυτήν.

Είμαι φύσει αισιόδοξος και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Υπάρχει ακόμα καιρός.