Skip to main content

Αποδεκατίζονται τα πλατάνια στην Ήπειρο από μολυσματική ασθένεια

Η νόσος ήρθε από το εξωτερικό και εμφανίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2003 στην Πελοπόννησο και στην συνέχεια στην Ήπειρο.

Χιλιάδες πλατάνια έχουν καταστραφεί στην Ήπειρο και ειδικότερα στις παραποτάμιες περιοχές του Λούρου και του Αχέροντα στην Πρέβεζα με την καταστροφική επέλαση του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, έναν καταστροφικό μύκητα.

Όπως είπε σε ημερίδα στην Αθήνα ο δρ. Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος Παναγιώτης Τσόπελας,  η νόσος ήρθε από το εξωτερικό και εμφανίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2003 στην Πελοπόννησο και στην συνέχεια στην Ήπειρο, ενώ αυτή την στιγμή εξαπλώνεται σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Τα τελευταία έξι χρόνια υπήρχε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης το οποίο όμως ολοκληρώθηκε και τώρα, σύμφωνα με τον κ.Τσόπελα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν κονδύλια για να συνεχιστεί. Εξάλλου σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Αραχωβίτη τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ τις επόμενες ημέρες με στόχο να βρεθούν κονδύλια για να "διευρυνθεί" το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ασθένειας.

Ο κ.Τσόπελας υπογραμμίζει ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος της ασθένειας είναι η πρόληψη (αφού η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια προσβολής). Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή κλάδευση των δέντρων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από τη χρήση. Επίσης τα εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να απολυμαίνονται.