Skip to main content

Αποδημούν για τα… δόντια τους οι Θεσσαλονικείς

Χωρίς κάλυψη από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία για οδοντιατρικές εργασίες είναι οι Έλληνες πολίτες, γεγονός που τους οδηγεί σε οδοντιάτρους όμορων χωρών.
Χωρίς κάλυψη από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία για οδοντιατρικές εργασίες είναι οι Έλληνες πολίτες, γεγονός που τους οδηγεί σε οδοντιάτρους όμορων χωρών, ενέχοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από ηπατίτιδα ή κακοτεχνιών σε οδοντιατρικές εργασίες.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της διοίκησης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρουσία των προέδρων των Οδοντιατρικών Συλλόγων νομών της Μακεδονίας, με αφορμή το φαινόμενο της μετακίνησης των Ελλήνων ασθενών σε όμορες χώρες.

«Το πραγματικό οικονομικό πρόβλημα σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη είναι η ουσιαστική έλλειψη κάλυψής της από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. Είναι απαράδεκτο γεγονός οι κλάδοι υγείας των ταμείων, στους οποίους ο Έλληνας ασφαλισμένος πληρώνει υποχρεωτικά τη σχετική εισφορά, να μην καλύπτουν τα έξοδα ούτε καν των βασικών αναγκών σε οδοντιατρική περίθαλψη», τόνισε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Δεβλιώτης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο ΟΠΑΔ, τις τιμές του οποίου ακολουθούν τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, αναγνωρίζει για ένα σφράγισμα δαπάνη μόλις 6,86 ευρώ και οι τιμές είναι καθηλωμένες από το 1993.

Ο κ. Δεβλιώτης τόνισε ακόμη ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται από οδοντιάτρους όμορων χωρών, ούτε το αν τηρούνται οι προδιαγραφές της ΕΕ για τον οδοντιατρικού εξοπλισμό.

«Η Βουλγαρία μπήκε πρόσφατα στην ΕΕ και δεν έχει εναρμονιστεί ακόμα σε όλες τις προδιαγραφές, ενώ τα Σκόπια, ως γνωστόν, δεν ανήκουν στην ΕΕ. Οι οδοντίατροι αυτών των χωρών αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως ευκαιριακούς, αφού δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να τους ξαναδούν, ενώ εργασίες που απαιτούν πολλές επισκέψεις, όπως π.χ. μια απονεύρωση, συμπτύσσονται σε λιγότερες με προφανή επίπτωση στην ποιότητα για να αποφευχθούν επιπλέον μετακινήσεις», εξήγησε ο κ. Δεβλιώτης.

Για αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε οδοντιατρεία, όπου δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα καθαριότητας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Βασίλης Καραγιαννίδης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η ποιότητα των οδοντιατρικών υπηρεσιών, που παρέχονται στους Έλληνες πολίτες από οδοντιάτρους της Βουλγαρίας και των Σκοπίων».

Κινητή οδοντιατρική μονάδα

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε προσπάθεια να βοηθήσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους ανασφάλιστους, θα δημιουργήσει κινητή οδοντιατρική μονάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης, η λειτουργία της μονάδας θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ οι οδοντιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται από εθελοντές οδοντιάτρους.