Skip to main content

Μία Κυριακή το μήνα λειτουργία στη Ροτόντα με απόφαση Μπαλτά

Θα χρησιμοποιείται εφεξής και ως λατρευτικός χώρος, αφού θα τελείται λειτουργία μία Κυριακή το μήνα - Έξαλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με την «εκκλησιαστικοποίηση»

Στην απόφαση να τελείται μία Κυριακή το μήνα θρησκευτική λειτουργία στη Ροτόντα, ικανοποιώντας, έτσι, σχετικό αίτημα του μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμου, προχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εγείροντας θύελλα αντιδράσεων στα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις στο τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε οργανώσεις της συμπρωτεύουσας, αφού αμφότεροι υπενθυμίζουν ότι επί χρόνια δινόταν μάχη με την τοπική μητρόπολη, προκειμένου το μνημείο να λειτουργεί ως ένα διαθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό μνημείο, και όχι ως εκκλησία.

Διάσταση, όμως, παίρνουν και οι αντιδράσεις σχετικά με την τοποθέτηση σταυρού στο μνημείο. Οι κάτοικοι της περιοχής σε επιστολή τους προς τον κ.Μπαλτά, όπως σας είχε ενημερώσει η Voria.gr, επισήμαιναν, μεταξύ άλλων, ότι «το μνημείο της Ροτόντας χρειάζεται να βρει την πλήρη μουσειακή του αξιοποίηση καθώς και πολιτιστική χρήση, εναρμονισμένη με τον ιστορικό προορισμό και την αρχιτεκτονική του, υπό την ευθύνη, πάντοτε, της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της».

Δεκάδες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής κάτω από κείμενο που διακινήθηκε ηλεκτρονικά, με το οποίο οι υπογράφοντες τάσσονται κατά της «εκκλησιαστικοποίησης» του μνημείου. Παράλληλα, τονίζουν πως η «αντιπαράθεση του σταυρού με τον μιναρέ δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και στην εποχή μας».

Το κείμενο μέχρι στιγμής υπογράφουν τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ, ένα μέλος του ΚΑΣ, πλήθος αρχαιολόγων και καθηγητών Αρχαιολογίας, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, διπλωμάτες, πρόεδροι σωματείων που ασχολούνται με τα μνημεία και πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ροτόντα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της ξανά στο κοινό.