Skip to main content

Αποφασιστικές μέρες για την ΠΓΔΜ

Οι σχολιαστές εστιάζουν στην καθοριστική συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή ονομασίας και στο φονικό για τους πρόσφυγες πέρασμα του Έβρου

Μερίδα του γερμανόφωνου Τύπου εστιάζει την προσοχή της στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στα Σκόπια ενόψει της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και την αλλαγή ονομασίας της μικρής βαλκανικής χώρας. Για «10 αποφασιστικές μέρες» για τη χώρα κάνει λόγο η Wiener Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση, καθώς η διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια ενδέχεται να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.

«Στη Βουλή (των Σκοπίων) έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή της κρατικής ονομασίας. Σε περίπτωση αποτυχίας ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα προκηρύξει εκλογές», γράφει η αυστριακή εφημερίδα και σχολιάζει: «Ο προορισμός αυτής της πορείας είναι στην πραγματικότητα αδιαμφισβήτητος. Σχεδόν όλοι οι Μακεδόνες θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί σήμερα παρά αύριο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το τίμημα που είναι ο καθένας διατεθειμένος να καταβάλει για αυτόν τον σκοπό είναι αντίθετα λιγότερο ξεκάθαρο. Για πολλούς πολίτες είναι ακόμη δύσκολο να χωνέψουν ότι 27 χρόνια μετά την ανεξαρτησία τους θα πρέπει να αλλάξει η ονομασία του κράτους τους προκειμένου να ολοκληρωθεί οριστικά η συμφωνία του Ιουνίου με την Ελλάδα στο ονοματολογικό».

Όλα αυτά εξηγούν σύμφωνα με την Wiener Zeitung την «φορτισμένη ατμόσφαιρα» που επικράτησε στο ξεκίνημα της συζήτησης στη Βουλή. «Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται για την αλλαγή ονομασίας πλειοψηφία δύο τρίτων με 80 ψήφους, ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει όμως μόνο 71 βουλευτές. Ο σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ εξαρτάται λοιπόν από τη στήριξη περίπου 10 βουλευτών του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE», γράφει η αυστριακή εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι τόνισε επανειλημμένα τις εβδομάδες που πέρασαν ότι απορρίπτει τον συμβιβασμό με την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, το αν θα καταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους εντός των επόμενων ημερών «είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο», εκτιμά η Wiener Zeitung.

Σθεναρή αντίσταση από την αντιπολίτευση

Τις δυσκολίες του πολιτικού εγχειρήματος για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ τονίζει και η Die Welt. Όπως γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου στην ηλεκτρονική της έκδοση, «η αντιπολίτευση έχει σχηματίσει σκληρό μέτωπο ενάντια σε αυτό το εγχείρημα. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του VMRO-DPMNE δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ότι 'το πιο λογικό' θα ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν την αίθουσα χωρίς να ψηφίσουν. Διότι αυτό θα έδινε τη δυνατότητα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μια σκέψη θα ήταν ακόμη να παρατείνουν τη συζήτηση στη Βουλή για μέρες», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ζάεφ από την πλευρά του έχει προαναγγείλει εκλογές για την περίπτωση που το εγχείρημά του αποτύχει».

Ο Έβρος παγίδα θανάτου για πρόσφυγες

Η Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου εστιάζει στο συνοριακό πέρασμα του Έβρου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν εκεί για τους πρόσφυγες που επιχειρούν να διασχίσουν τα νερά του ποταμού από την Τουρκία προς την Ελλάδα. «Ο Έβρος σχηματίζει το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Σχεδόν 13.000 πρόσφυγες διέσχισαν το ποτάμι φέτος στη διαδρομή τους προς την ΕΕ. Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν πολυάριθμα δυστυχήματα με τραυματίες και νεκρούς», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Η TAZ σημειώνει ότι οι προσφυγικές ροές έχουν μεν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο «η διαδρομή μέσω του Έβρου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. […] Ορισμένους τους περιμένει μετά το πέρασμα του ποταμού κάποιος οδηγός, που τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη. Συχνά οι οδηγοί είναι κατάκοποι, ακόμη και ανήλικοι χωρίς οδηγική εμπειρία. Έχουν σημειωθεί πολυάριθμα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα με τραυματίες και νεκρούς. Μόλις πριν από μερικές ημέρες ένα μίνι βαν συγκρούστηκε με ένα φορτηγό. Όλοι οι επιβαίνοντες του βαν (σ.σ. πρόσφυγες) σκοτώθηκαν».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι η βόρεια Ελλάδα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη ως σημείο πρώτης υποδοχής προσφύγων που καταφθάνουν μέσω Έβρου. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι πρόσφυγες που κατασκήνωσαν προσωρινά στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη «περιμένοντας να καταγραφούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπήρχε πολύ λίγο προσωπικό για να επισπευσθεί η διαδικασία».

Το ρεπορτάζ της TAZ αναφέρει ότι «υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ για τη στήριξη των ανθρώπων στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα τις περισσότερες φορές δεν φθάνουν καν εκεί. Διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρνει να βελτιστοποιήσει τις εσωτερικές διαδικασίες της».

Κρίσιμο τεστ στην Έσση

Τα σχόλια για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία και τις πιθανές του συνέπειες για τη Γερμανία επισκιάζουν όλα τα υπόλοιπα θέματα στον γερμανικό Τύπο. Η Westfälische Nachrichten στρέφει την προσοχή της στις επόμενες κρίσιμες εκλογές –αυτή τη φορά για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ- στο κρατίδιο της Έσσης στο τέλος Οκτωβρίου. «Η Βαυαρία ήταν χθες, αύριο έρχεται η Έσση. Αυτές οι τοπικές εκλογές, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες της Βαυαρίας, θα κρίνουν το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού και των δύο προέδρων, της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες) και της Νάλες (Σοσιαλδημοκράτες). Οι Χριστιανοδημοκράτες, αντίθετα με ό,τι έγινε στη Βαυαρία (σ.σ. με τους Χριστιανοκοινωνιστές), κινδυνεύουν πραγματικά να απολέσουν τον πρωθυπουργικό θώκο. Και σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες της Έσσης προσγειωθούν εξίσου ανώμαλα όπως στη Βαυαρία, η Νάλες θα βρισκόταν υπό ασφυκτική πίεση από τους πολέμιους του μεγάλου συνασπισμού (σ.σ. στο κόμμα της). Επομένως ενδεχόμενες εξεγέρσεις απλώς αναβάλλονται».

Η General-Anzeiger της Βόννης εφιστά επίσης την προσοχή στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες και τις επιπτώσεις που έχει αυτό το γεγονός για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «το πρόβλημα υπ' αριθμόν ένα αυτού του μεγάλου συνασπισμού παραμένει ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ με τη διαρκή εμπρηστική και παρεμποδιστική του στάση. Για όσο διάστημα διατηρεί το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών, σε αυτόν τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα επέλθει ηρεμία».

Η Stuttgarter Nachrichten θεωρεί τη σημερινή κατάσταση «δηλητήριο για τον μεγάλο συνασπισμό» και σχολιάζει: «Το αν θα αντέξει θα φανεί σε δύο εβδομάδες, μετά τις εκλογές στην Έσση. Στο SPD πολλοί πιστεύουν ότι ενδέχεται να καταστραφούν ως μικρός κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολος εταίρος μετά τις εκλογές στη Βαυαρία, άσχετα με το ποιος θα είναι υπουργός Εσωτερικών. Και η αποχώρηση της Μέρκελ βεβαιότατα θα επιταχυνόταν με ένα νέο φιάσκο (σ.σ. στην Έσση)».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και τον πρόεδρό του, Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης παρατηρεί: «Ο αριθμός εκείνων που φωνάζουν να αποχωρήσει ο Ζεεχόφερ δεν έχει γίνει μικρότερος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. στη Βαυαρία). Όμως ο Ζεεχόφερ δεν θέλει να στιγματιστεί ως μοναδικός φταίχτης, κάτι που δεν είναι εξάλλου. Αν δεν παραιτηθεί […] θα μπορούσε να οδηγηθεί σε έξοδο μόνο με έκτακτο κομματικό συνέδριο. […] Αργά ή γρήγορα ο (βαυαρός πρωθυπουργός) Μάρκους Ζέντερ θα πρέπει να αναλάβει και την προεδρία του κόμματος. Και ποιος ξέρει αν στο ορατό μέλλον δεν διαλυθούν τα πάντα στο Βερολίνο; Σε μια τέτοια έκρηξη ο υπουργός Εσωτερικών (Ζεεχόφερ) θα ήταν απλά ένα θύμα μεταξύ πολλών και, ας πούμε, μια ευπρόσδεκτη παράπλευρη απώλεια στο Μόναχο».

Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle