Skip to main content

Απόφοιτοι ΕΠΑΛ καταγγέλλουν πως δεν άνοιξαν θέσεις μαθητείας εδώ και δύο χρόνια

Λόγω κορωνοϊού, οι μαθητείες δεν πραγματοποιήθηκαν πέρσι ενώ για το τμήμα τεχνητών θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων δεν έγιναν ούτε το 2019-2020.

Την αναγκαιότητα της Μαθητείας των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, προκειμένου να εξειδικευτούν και να είναι έτοιμοι για την αγορά εργασίας, επισημαίνει σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας μία γονέας αποφοίτου ΕΠΑΛ της Καλαμαριάς.

Η ίδια τονίζει πως λόγω κορωνοϊού οι μαθητείες δεν πραγματοποιήθηκαν πέρσι ενώ για το τμήμα τεχνητών θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν έγιναν ούτε το 2019-2020.

Όπως σημειώνει στην επιστολή, η αγωνία αποφοίτων και γονέων είναι μεγάλη, ενώ χαρακτηρίζει τη μη υλοποίηση της μαθητείας ως «κοινωνική αδικία» ζητώντας να συμπεριληφθεί αυτή η ειδικότητα στην επόμενη προκήρυξη Μαθητείας.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Θέμα: Μαθητεία στο τμήμα τεχνητών θερμουδραυλικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Αίτηση - Ένσταση

της Ακριτίδου Ιωάννας, γονέα αποφοίτου των ΕΠΑΛ στην ειδικότητα που προανέφερα.

Κυρία Υπουργέ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως και κύριε γενικέ γραμματέα επαγγελματικής κατάρτισης, κύριε Γεώργιε Βούτσινε,

σας παρακαλώ να επιληφθείτε του θέματος της υλοποίησης της ΜΑΘΗΤΕΙΑς των αποφοίτων των ΕΠΑΛ με ειδικότητα: Τεχνικός Θερμουδραυλικών Εγκαταστάσεων και Έγκαταστάσεων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

Είναι αναγκαίο για τους αποφοίτους, όλης της επικράτειας, να περάσουν από τη Μαθητεία για να κατακτήσουν το Ε' επίπεδο προκειμένου να μπορέσουν να εξειδικευτούν και να μπούνε στην αγορά εργασίας.

Πέρσι λόγω κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκαν οι μαθητείες. Πρόπερσι το 2019 - 2020 πραγματοποιήθηκαν οι μαθητείες στους τομείς Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Υγείας και Οικονομίας ΕΚΤΟΣ από την ειδικότητα που προανέφερα.

Μετά από πάμπολλα τηλεφωνήματα που έκανα στα διάφορα γραφεία που με παρέπεμψαν για να πληροφορηθώ τον λόγο της εξαίρεσης αυτής της ειδικότητας από την Μαθητεία, η πιο έγκυρη απάντηση που έλαβα ήταν ότι : Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Ι.Ε.Π. δεν έχει μηχανολόγο για να σχεδιάσει το πρόγραμμα σπουδών αυτής της ειδικότητας ενώ αυτή η ειδικότητα υλοποιείται στα ΕΠΑΛ.

Κυρία υπουργέ, κύριε γενικέ γραμματέα, σας παρακαλώ να φροντίσετε να συμπεριληφθεί αυτή η ειδικότητα στην επόμενη προκήρυξη Μαθητείας.

Η αγωνία των γονέων είναι μεγάλη καθώς βλέπουν τα παιδιά τους να μην μπορούν να εξειδικευτούν και έτσι να μπουν στην αγορά εργασίας. Είναι κοινωνική αδικία.

Σας παρακαλώ για άλλη μια φορά να επιληφθείτε του θέματος».