Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απογοήτευση στην εστίαση - «Το μισάωρο δεν κάνει τη διαφορά»

Προς τη θετική κατεύθυνση η αύξηση της πληρότητας στο 65% - «Θα ζητήσουμε άλλο ωράριο για Παρασκευή και Σάββατο» λένε εκπρόσωποι της εστίασης

«Ναι μεν, αλλά…» φαίνεται να λένε εκπρόσωποι του χώρου της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που ισχύουν από σήμερα, βάσει του νέου χάρτη για την υγειονομική ασφάλεια ανά νομό, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον χάρτη για την υγειονομική ασφάλεια και προστασία από τη λοίμωξη Covid-19, βρίσκεται στο επίπεδο 2.

Πλέον από σήμερα, μεταξύ άλλων, η πληρότητα της ωφέλιμης επιφάνειας των καταστημάτων, στη Θεσσαλονίκη, αναπροσαρμόζεται από το 50% στο 65%, ενώ θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 00.30, αντί για 00.00 που ίσχυε μέχρι και χθες.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ήδη, από το βράδυ της Παρασκευής κάποιοι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ της πόλης άρχισαν να μετρούν πόσους πελάτες θα μπορούν να έχουν, προσδοκώντας πως το μέτρο αυτό θα δώσει αύξηση στα μειωμένα τους έσοδα.

Όπως λένε εκπρόσωποι της εστίασης, η αύξηση της πληρότητας, που ήταν αίτημα του κλάδου, τους ικανοποιεί, ωστόσο η ανακοίνωση του ωραρίου τούς απογοήτευσε καθώς η μισή ώρα δεν θα αποτελέσει ουσιαστική διαφορά από την προηγούμενη κατάσταση.

«Πιστεύαμε πως μετά την υπερπροσπάθεια που έκανε η Θεσσαλονίκη για να ‘πολεμήσει’ τον κορωνοϊό θα μας κατέτασσαν στο επίπεδο 1, στο οποίο τα καταστήματα εστίασης θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τη 01.00» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως «μέσω της Ομοσπονδίας θα ζητήσουμε τη λειτουργία του κλάδου για Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 02.00 τα ξημερώματα».

Στην ερώτηση για το αν αυτό είναι ουτοπικό, δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Επιτροπίδης απαντά πως, κυρίως Παρασκευή και Σάββατο, ο κόσμος πλημμυρίζει τις πλατείες και τους ανοιχτούς χώρους. «Στα καταστήματα εστίασης τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατά συνέπεια οι πελάτες μας είναι προφυλαγμένοι. Επιπρόσθετα με τη διεύρυνση του ωραρίου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και τα μπαρ που άνοιγαν μετά τις 23.00 και σήμερα υπολειτουργούν», σημειώνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης. 

Αναφορικά με τον χάρτη για την υγειονομική ασφάλεια ανά νομό ο κ. Επιτροπίδης τονίζει πως «είναι άκρως απαραίτητος. Θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουν οι πολίτες τι ισχύει τόσο στο νομό που διαμένουν, όσο και σε άλλες περιοχές που ενδεχομένως θα επισκεφτούν».

Είναι χαρακτηριστικό πως κάτοικοι άλλων πόλεων, που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, συχνά δείχνουν να μη γνωρίζουν τι ισχύει με το ωράριο λειτουργίας και να μένουν εμβρόντητοι στο άκουσμα πως τα καταστήματα εστίασης έκλειναν στις 00.00.