Skip to main content

Αποκάλυψη Bloοmberg: 80 εκατ. εμβόλια έχει εξαγάγει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Περισσότερα από 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τον Φεβρουάριο έως σήμερα έχει εξαγάγει η Eυρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

H Eυρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγάγει περισσότερα από 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τον Φεβρουάριο έως σήμερα σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ. Την είδηση αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Bάσει των στοιχείων που περιέχονται στο έγγραφο η Ιαπωνία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο ως ο κύριος προορισμός των παραγόμενων στην Ευρώπη εμβολίων.

Ο όγκος των εξαγόμενων δόσεων αναμένεται να εντείνει την κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς τις οποίες ασκείται κριτική για τα χαμηλά επίπεδα προσφοράς των εμβολίων, τη στιγμή που ο ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης υστερεί δραματικά έναντι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί είναι οι εξής:

Ιαπωνία: 17, 7 εκατ.

Ηνωμένο Βασίλειο: 13,3 εκατ.

Καναδάς: 9,5 εκατ.

Μεξικό: 7 εκατ.

Σαουδική Αραβία: 4 εκατ.

Τουρκία: 3,8 εκατ.

Σιγκαπούρη: 2,5. εκατ.

Ελβετία: 2,5 εκατ.

Χιλή 2. εκατ.

Κολομβία: 1,7 εκατ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ των NYT στις 11 Μαρτίου ο αριθμός των εξαχθέντων εμβολίων από την Ε.Ε κυμαινόταν τότε περί τα 34 εκατομμύρια.

Διαπραγματεύσεις για το Sputnik – V ξεκινά το Βερολίνο

Σήμερα η Γερμανία επιβεβαίωσε δια στόματος του αρμοδίου υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, ότι πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προκειμένου να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Ο Γενς Σπαν γνωστοποίησε την πρόθεσή του αρχικά στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Σε σημερινές του δηλώσεις μάλιστα στο γερμανικό δημόσιο δίκτυο WDR ο Γενς Σπαν επιβεβαίωσε την πρόθεση του Βερολίνου, σημειώνοντας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε χθες ότι δεν θα υπογράψει συμβόλαια με το Sputnik V, όπως με τις άλλες φαρμακυετικές εταιρίες, για παράδειγμα την BioNTech, και έτσι εγώ, εκ μέρους της Γερμανίας, είπα προς τη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας ότι θα έχουμε διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία».

Kατά τη διάρκεια της ίδιας τηλεδιάσκεψης και ο υπουργός Υγείας της Μάλτας Κρις Φερν ζήτησε από την Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων Sputnik V jabs, ώστε ολόκληρη η Ε.Ε. να μπορέσει να λανσάρει το εμβόλιο εάν και μόλις λάβει την έγκριση της Ένωσης.