Skip to main content

Αποκαλύψεις για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ - Εισαγγελική παρέμβαση

Τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων έγινε στις 10 Οκτωβρίου, λίγο πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Κοτζιά-Καμμένου.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου και συγκεκριμένα του iefimerida για τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, που παρήγγειλε την έρευνα για τη δημοσίευση πληροφοριών από ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διερεύνηση της διάπραξης του αδικήματος της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, αδίκημα ηθικά βαρύ και σε βαθμό κακουργήματος.

Η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, μόλις μία εβδομάδα πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά για το πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά, που οδήγησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου του iefimerida.gr Δημήτρη Τάκη, στο σφραγισμένο έγγραφο που έφερε στη Βουλή ο ειδικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών υπήρχαν τρεις κωδικοί, ενώ το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτανε περίπου το 1.000.000 ευρώ.

Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ο τρίτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύονται για τη στήριξη Ορθοδόξων Εκκλησιών και γενικά της Ορθοδοξίας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, όσον αφορά τους δύο πρώτους κωδικούς και το γιατί χρηματοδοτούνται μέσα ενημέρωσης στις δύο γειτονικές χώρες, η εξήγηση που δόθηκε σε ερωτήσεις που έκαναν οι αντιπρόεδροι ήταν προκειμένου να υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και για να γίνεται λόμπινγκ με τους εκεί δημοσιογράφους ή τους επικεφαλής των ΜΜΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Αντιδρώντας, το Μαξίμου έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και για «αθλιότητα» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνουν «διαρροές» διά του Τύπου, ενώ μιλά και για «αθλιότητα» δημοσιοποίησης από το iefimerida.gr «δήθεν πληροφοριών» κατά τρόπο που θίγει τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, το Μαξίμου καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «αν θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον πρωθυπουργό».