Skip to main content

Αποκάλυψη:Το πόρισμα της ΕΔΕ για τους διαγωνισμούς του Δ. Θεσσαλονίκης

Στο πόρισμα της ΕΔΕ καταλογίζονται ευθύνες για τις παρατυπίες οι οποίες έγιναν στους διαγωνισμούς, μόνον σε υπηρεσιακούς παράγοντες

Καταλυτική ήταν, όπως αποδεικνύεται, η επίδραση του δημοσιεύματος της Voria.gr σχετικά με την ανεξήγητη καθυστέρηση στην παράδοση του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τους δύο διαγωνισμούς της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Δύο μέρες μετά η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης στην οποία παρέμενε το πόρισμα επί σχεδόν τρεις εβδομάδες αποφάσισε να το στείλει σήμερα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr η διοίκηση του δήμου είχε ζητήσει επισταμένα από την αποκεντρωμένη διοίκηση να της παραδοθεί το πόρισμα της ΕΔΕ την οποία είχε ζητήσει ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετά το θόρυβο που ξέσπασε με τους επίμαχους διαγωνισμούς.  

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr στο πολυσέλιδο πόρισμα (έκτασης περίπου 40 σελίδων) της προϊσταμένης της διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Καλαμαριάς Φωτεινής Ευθυμιάδου στην οποία είχε ανατεθεί η διενέργεια της ΕΔΕ από τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης Νικήτα Φραγκισκάκη, καταλογίζονται ευθύνες για τις παρατυπίες οι οποίες έγιναν στους διαγωνισμούς, μόνον σε υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι ενεπλάκησαν στα διάφορα στάδια προκήρυξης και υλοποίησης των διαγωνισμών.

Ωστόσο, η αποκεντρωμένη διοίκηση επιφυλάσσεται να διερευνήσει περαιτέρω, τυχόν ευθύνες και αιρετών προσώπων. Παράλληλα, στο διαβιβαστικό σημείωμα προς το δήμο Θεσσαλονίκης η αποκεντρωμένη ζητά από τη διοίκηση του δήμου να κινήσει όλες τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες για τα υπηρεσιακά στελέχη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διοίκηση θα πρέπει να αποστείλει το πόρισμα, μαζί με το διαβιβαστικό της αποκεντρωμένης διοίκησης προς το αρμόδιο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει εάν και ποιες πειθαρχικές ποινές θα επιβληθούν σε βάρος όσων κατονομάζονται στο πόρισμα της ΕΔΕ.

Οι ευθύνες των υπηρεσιακών στελεχών

Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα στους δύο διαγωνισμούς είχαν εντοπιστεί αρχικά το περασμένο καλοκαίρι από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία απέρριψε εντάλματα πληρωμής ύψους περίπου 84.000 ευρώ, τα οποία σχετίζονταν με τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων. Ο πρώτος επίμαχος διαγωνισμός αφορούσε την επισκευή 961 κάδων απορριμμάτων, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ και ο δεύτερος διαγωνισμός την επισκευή κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων, προϋπολογισμού 224.721 ευρώ. Ανάδοχος και στις δύο περιπτώσεις ήταν η ίδια εταιρεία για την οποία η επίτροπος διαπίστωσε κατά τον έλεγχο ότι δεν είχε προσκομίσει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, ούτε κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού, ούτε στο στάδιο της υλοποίησής του αν και αυτό προβλεπόταν στη διακήρυξη του διαγωνισμού επί ποινή αποκλεισμού. Η επίτροπος διαπίστωσε επίσης προβλήματα και στη φάση της παραλαβής των επισκευασμένων κάδων σημειώνοντας ότι «η παραλαβή των εργασιών της σύμβασης δεν έγινε σύμφωνα με όσα ορίζονται στη διακήρυξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στο πόρισμα της ΕΔΕ περιγράφονται αναλυτικά οι παραλείψεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε κάθε στάδιο εξέλιξης του διαγωνισμού, από την προκήρυξή του έως και την παραλαβή των παραδοτέων. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «πλημμελή έλεγχο των υπηρεσιών» κατά το στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και καταλογίζονται ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έγινε αντιληπτό ότι ο ανάδοχος δεν είχε άδεια λειτουργίας, αν και τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη απέκλεισαν τον δεύτερο διαγωνιζόμενο για τον ίδιο λόγο.

Εκτενείς αναφορές στο πόρισμα γίνονται και για την πλημμελή διαδικασία παραλαβής των επισκευασμένων κάδων απορριμμάτων καθώς αυτή δεν έγινε με την προβλεπόμενη διαδικασία από την επιτροπή διενέργειας και παρακολούθησης του διαγωνισμού. Γίνεται λόγος για την απουσία ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων επιμέτρησης και για τυπική και όχι ουσιαστική παραλαβή των παραδοτέων.

Οι ευθύνες των αιρετών

Όπως αναφέρουν στη Voria.gr κύκλοι της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης οι υπηρεσίες της θα συνεχίσουν τον έλεγχο για τυχόν ευθύνες των αιρετών οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση (μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχοι, μέλη επιτροπής παραλαβής). Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το γεγονός πως στο πόρισμα της ΕΔΕ δεν υπάρχουν καταλογισμοί σε βάρος τους, σημαίνει ότι η έρευνα της αποκεντρωμένης θα περιοριστεί σε τυχόν παραλείψεις εκ μέρους τους, κυρίως για πλημμελή εποπτεία επί των υπηρεσιακών παραγόντων. Την ίδια ώρα, κύκλοι της διοίκησης του δήμου οι οποίοι είχαν γνώση του πορίσματος της ΕΔΕ, εκτιμούσαν μιλώντας στη Voria.gr ότι «σε επίπεδο αποκεντρωμένης το θέμα με τους αιρετούς έχει κλείσει».

Ο έλεγχος της Δικαιοσύνης

Το πόρισμα της ΕΔΕ πρόκειται να παραδοθεί τις προσεχείς ημέρες και στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση ο οποίος το περασμένο φθινόπωρο είχε διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζήτησε να ελεγχθούν οι πράξεις της επιτρόπου με τις οποίες απέρριψε τα εντάλματα πληρωμής για τους δύο διαγωνισμούς, να ελεγχθεί εάν έγιναν οι εργασίες οι οποίες περιγράφονταν στις δύο συμβάσεις και να εξεταστεί εάν υπήρξε οικονομική ζημία για το δήμο.

Ο κ. Ζήσης ανέθεσε την υπόθεση σε οικονομική επιθεωρήτρια η οποία έλαβε ένορκες καταθέσεις από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής όπου είχε αποκαλυφθεί πρώτα η όλη υπόθεση. Η εισαγγελική εντολή περιελάμβανε επίσης να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, οι υπάλληλοι-προϊστάμενοι των τμημάτων Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Κίνησης καθώς και τα μέλη των επιτροπών που είχαν την ευθύνη παρακολούθησης των δύο διαγωνισμών. Επίσης, για ανωμοτί καταθέσεις κλήθηκαν και οι υπεύθυνοι της αναδόχου εταιρείας.

Η έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας είναι ακόμη σε εξέλιξη και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εάν στο κάδρο των ευθυνών δεν θα μπουν και οι αιρετοί του δήμου Θεσσαλονίκης.