Skip to main content

Αποκατάσταση της κήλης λαπαροσκοπικά για γρήγορη ανάρρωση και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας

Οι κήλες χειρουργούνται πλέον σχεδόν πάντοτε λαπαροσκοπικά - Τι είναι και πώς χειρουργείται, ποια τα συχνότερα αίτια πρόκλησής της.

Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή της λαπαροσκόπησης είναι πολλά, πχ πιο γρήγορη ανάρρωση, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, λιγότερος πόνος, μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών και τέλος αισθητικό όφελος. Σήμερα δεν υπάρχει συνήθως λόγος οι χειρουργοι να αντιμετωπίζουν μια κήλη ανοιχτά, καθώς προκύπτουν έτσι μειονεκτήματα, όπως περισσότερος πόνος, μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών. Πλέον υπάρχει και στη χώρα μας η υποδομή για την πραγματοποίηση μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης κήλης.

Οι κήλες χειρουργούνται πλέον σχεδόν πάντοτε λαπαροσκοπικά. Δεν πραγματοποιείται μια μεγάλη τομή όπως κατά την ανοιχτή επέμβαση, αλλά μικρές (συνήθως τρεις) τομές. Από αυτές τις τομές εισάγουν οι χειρουργοί κήλης μια κάμερα και τα εργαλεία για τη διενέργεια της επέμβασης. Βέβαια, ορισμένες μορφές κήλης (πχ υπερβολικά μεγάλες κήλες) συνεχίζουν να χειρουργούνται ανοιχτά κλπ. Συνήθως μπορεί να εφαρμοστεί η λαπαροσκοπική μέθοδος με τη χρήση πλέγματος.

Τι είναι κήλη και ποιοι τύποι κήλης υπάρχουν

Η κήλη αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση, κατά την οποία υφίσταται ένα χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος. Μέσα από αυτό το χάσμα περνά ένα σπλάχνο, συνήθως δηλαδή ένα τμήμα ενδοκοιλιακού λίπους ή εντέρου, κάτι που εμφανίζεται εξωτερικά ως ένα τοπικό φούσκωμα.

Τα συχνότερα αίτια πρόκλησης κηλών είναι η παχυσαρκία, το σήκωμα βάρους, η κληρονομική προδιάθεση κλπ.

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος από μια κήλη είναι η λεγόμενη περίσφιξη, ο στραγγαλισμός δηλαδή του εντέρου ή του λίπους μέσα στην κήλη. Λόγω των κινδύνων, όπως π.χ. πιθανή νέκρωση εντέρου, σηψαιμία κλπ, που δημιουργεί η περίσφιξη, συστήνεται η προγραμματισμένη (προληπτική) επίλυση της κήλης ώστε να αποφευχθεί η περίσφιξη.

Οι συχνότεροι τύποι κήλης, ανάλογα με το μέρος του κοιλιακού τοιχώματος στο οποίο εμφανίζονται, είναι οι εξής: Ομφαλοκήλη, Βουβωνοκήλη, Κήλη λευκής γραμμής ή επιγαστρική κήλη, Μετεγχειρητική κήλη.

Συγκεκριμένα για τη βουβωνοκήλη που αποτελεί και το συχνότερο τύπο κήλης, εφαρμόζεται πλέον και μια εξελιγμένη μορφή της συνηθισμένης λαπαροσκοπικής μεθόδου. Η τεχνική αυτή (λαπαροσκοπική – εξωπεριτοναϊκή τεχνική TEP) παρουσιάζει ακόμα περισσότερα οφέλη για τον ασθενή, καθώς είναι ακόμα πιο ανώδυνη.

KiliCare
Κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Κήλης -
Θεσσαλονίκη
www.kilicare.gr