Skip to main content

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στη Χαλκιδική από τις πλημμύρες του Μαρτίου

Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας καθάρισαν πέτρες και χώματα που είχαν παρασύρει τα νερά της βροχής και έκοψαν επικίνδυνα δένδρα στη νότια Χαλκιδική

Ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στη νότια Χαλκιδική και στην Ουρανούπολη έκανε στα μέλη της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Ο κ. Στεργιάδης τόνισε ότι αποκαταστάθηκαν οι ζημιές από τις πλημμύρες του προηγούμενου Μαρτίου. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας καθάρισαν τις πέτρες και τα χώματα που είχαν παρασύρει τα νερά της βροχής και έκοψαν επικίνδυνα δένδρα στη νότια Χαλκιδική, ενώ αποκατέστησαν και το πρανές στην Ουρανούπολη.

Όπως είπε ο κ. Στεργιάδης κόπηκαν πολλά δένδρα στο Παλιούρι, ενώ οι πτώσεις βράχων είχαν κλείσει δρόμους στην Ουρανούπολη (όπως για παράδειγμα προς το Άγιον Όρος). Ο κ. Στεργιάδης επισήμανε ότι η Περιφέρεια διέθεσε μηχανήματα, προκειμένου από την πρώτη στιγμή να είναι προσπελάσιμοι οι δρόμοι και δημιουργήθηκε μια παρακαμπτήριος στην Ουρανούπολη για να εξυπηρετηθεί το Άγιον Όρος.

Η πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, Αθηνά Αηδονά, υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες για τρία έργα αποκαταστάσεων από τις θεομηνίες στην Πιερία απορρίφθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι τα έργα δε χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά από ίδιους πόρους της Περιφέρειας και οι χρηματοδοτήσεις εμφανίζουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Λόγω παρέλευσης του χρόνου κήρυξης έκτακτης ανάγκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δεν ενέκρινε τις διαδικασίες (δημοπράτηση με διαπραγμάτευση) για τις εργασίες αποκατάστασης κατεστραμμένων τμημάτων και τους καθαρισμούς πρανών σε δρόμους της Πιερίας, οπότε θα αλλάξει η διαδικασία του τρόπου δημοπράτησης για να εκτελεστούν τα έργα.

Υπό την ίδια προοπτική αποσύρθηκε και το θέμα της αποκατάστασης των καταστροφών στο οδικό δίκτυο της Σιθωνίας τον Ιούλιο του 2017, το οποίο θα επανέλθει με διαφορετικό τρόπο δημοπράτησης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Γιάννης Ανδρίτσος, έθεσε ερωτήματα για καθυστερήσεις, ενώ έκανε λόγο και για λανθασμένες διαδικασίες.