Skip to main content

Αποκαθίστανται σταδιακά οι χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία

Δέκα Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων πήραν έγκριση αποκατάστασης στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ απομένουν άλλοι 23 από τους συνολικά 71.

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι αποκαταστάσεις των χωματερών στην Κεντρική Μακεδονία. Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν υπάρχουν πλέον ενεργές χωματερές, όμως το πρόβλημα με την περιβαλλοντική αποκατάσταση παραμένει και ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, δηλώνει ότι η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε όλη την Κεντρική Μακεδονία είναι υποχρέωση της χώρας. Κι από τη στιγμή που έχουν κλείσει όλοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα έργα αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι 71 ΧΑΔΑ που υπήρχαν στην Κεντρική Μακεδονία έβαλαν «λουκέτο». Επίσης, στους 20 ολοκληρώθηκαν και τα έργα της αποκατάστασης. Από τους 51 που έμειναν υπάρχουν 18 όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης, ενώ άλλοι δέκα (πέντε στο δήμο Βόλβης και πέντε στο δήμο Λαγκαδά) θα αποκατασταθούν, αφού εγκρίθηκαν τα έργα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Τα έργα στους δέκα ΧΑΔΑ, όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αβραμίδης, θα ξεκινήσουν ως το τέλος του έτους.

Θα μείνουν έτσι 23 ΧΑΔΑ με εκκρεμότητα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, για τους οποίους ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Φάνης Παπάς, επισημαίνει πως αναμένεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από την «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Όπως σημειώνει μάλιστα ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Μιχάλης Γεράνης, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν στους ΧΑΔΑ που αποκαταστάθηκαν περιβαλλοντικά πάρκα και επισκέψιμοι χώροι, στα πρότυπα των αντίστοιχων χώρων σε Δερβένι και Ταγαράδες.