Skip to main content

Προς αποκλιμάκωση στο Αιγαίο - Αποχωρούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία

Προς αποκλιμάκωση στο Αιγαίο - Επιστρέφει στη βάση του ο τουρκικός πολεμικός στόλος - Συνέχεια στις προκλήσεις με δύο νέες NAVTEX

Προς αποκλιμάκωση οδηγείται η ένταση στο Αιγαίο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, μεγάλο μέρος των τουρκικών πολεμικών πλοίων επιστρέφει στη βάση του.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Bild ανέφερε ότι υπήρξε σχετική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου για το θέμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού αμφότερων των χωρών είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, την ίδια στιγμή που τα μαχητικά αεροσκάφη τους είχαν ήδη απογειωθεί, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να παρεμβαίνει έγκαιρα και να αποτρέπει το σενάριο μιας πιθανής ανοιχτής σύγκρουσης.

Οι περιγραφές της Bild είναι δραματικές, με τον αρθρογράφο να φθάνει στο σημείο να παρομοιάσει τις στιγμές της έντασης με τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, όταν Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση έφθασαν μία ανάσα από τη μετατροπή του Ψυχρού Πολέμου σε «θερμό». Στην τωρινή όμως περίπτωση οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζει η Bild, για να τονίσει τη διαφορά των σημερινών με τα ψυχροπολεμικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο, Το βράδυ έγινε σαφές, ότι 18 τουρκικά πλοία είχαν ξεκινήσει για το Καστελλόριζο, με ελληνικές πηγές να ενημερώνουν, ότι την ίδια στιγμή πήραν εντολές να κινηθούν προς το ακριτικό νησί και ελληνικά πολεμικά πλοία, περιγράφοντας την περίσταση ως μια κατάσταση που από λεπτό σε λεπτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό.

«Μετά ήρθε η Μέρκελ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bild, σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές επαφές, την ύστατη στιγμή, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν «επιτυχώς», προσθέτει ο αρθρογράφος, τονίζοντας ότι ο τουρκικός στόλος γύρισε και κατευθύνθηκε προς άλλη κατεύθυνση.

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Όχι στην κλιμάκωση, ναι στον διάλογο

«Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χθεσινή δήλωση του υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Νέες NAVTEX από την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης εξέδωσε δύο νέες NAVTEX προς απάντηση των αντίστοιχων NAVTEX Ελλάδας και Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το Euronews, η πρώτη χρονικά NAVTEX της Άγκυρας αφορά την ακύρωση της κυπριακής NAVTEX, καθώς, όπως αναφέρει, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η “Κύπρος” που αναφέρεται στη NAVTEX της Λάρνακας δεν είναι η χώρα που δημιουργήθηκε το 1960. Γι' αυτό η Τουρκία δηλώνει ότι η “Κύπρος” που αναφέρεται δεν συνιστά αναγνώριση της ελληνοκυπριακής πλευράς ούτε των δικαιωμάτων της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από τις συνθήκες του 1960. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων διεκδικήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς μέσω της NAVTEX της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Τουρκία», αναφέρεται, μεταξύ άλλων. «Όρουτς Ρέις, Αταμάν και Τζένγκις Χαν βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας», συνεχίζει.



Η δεύτερη NAVTEX της Τουρκίας αναφέρεται στην ελληνική NAVTEX, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη, καθώς εκδόθηκε σε περιοχή που ανήκει στην τουρκική NAVTEX. «Η NAVTEX του σταθμού της Αττάλειας παραμένει σε ισχύ. Ο σταθμός θα συνεχίσει να εκδίδει μηνύματα NAVTEX για την ασφάλεια των ναυτικών», καταλήγει.