Skip to main content

Χωρίς δρόμους, αποκομμένο από τον... πολιτισμό χωριό της Θεσσαλονίκης

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του οικισμού Πλατείας του δήμου Βόλβης- Αποκλεισμένοι στην κακοκαιρία, μόνο με χωματόδρομους η σύνδεση στο δίκτυο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του οικισμού Πλατεία, στον δήμο Βόλβης, που ζητούν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της οδικής σύνδεσης του οικισμού με το παρακείμενο χωριό, το Ζαγκλιβέρι.

Ο εν λόγω οικισμός συνδέεται βόρεια, σε απόσταση 1,3χλμ, με το χωριό Περιστερώνα του δήμου Βόλβης και νοτιοδυτικά, στα 9χλμ, με το Ζαγκλιβέρι, που ανήκει στον δήμο Λαγκαδά.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι περίπου 50 κάτοικοι της Πλατείας, πρόκειται για χωματοδρόμους, με αποτέλεσμα, όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, να αποκλείονται στον οικισμό.



«Το κύριο πρόβλημά μας είναι η σύνδεση με το Ζαγκλιβέρι» αναφέρει στη Voria.gr ο εκπρόσωπος των κατοίκων, Ανέστης Καλαμπάκας. «Είναι το μόνο χωριό κοντά μας που έχει κέντρο Υγείας, σούπερ μάρκετ και λαϊκή και τον χειμώνα πολλές φορές, λόγω των καιρικών συνθηκών, μένουμε αποκλεισμένοι», σημειώνει.



Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπάκα, ο δρόμος είναι γεμάτος λακούβες, σε σημείο μάλιστα που, όταν βρέχει ή χιονίζει, γίνεται επικίνδυνος για τους οδηγούς. «Εδώ και χρόνια, ζητάμε να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος» υπογραμμίζει ο ίδιος επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στους αρμόδιους. «Μας υπόσχονται συνέχεια ότι θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Το 2001 ξεκίνησαν κάποιες εργασίες, με τον δρόμο προς το Ζαγκλιβέρι να έχει ασφαλτοστρωθεί σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Ωστόσο, από τότε δεν έχει προχωρήσει το έργο» συμπληρώνει ο εκπρόσωπος των κατοίκων.



Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής και οικονομικής διαχείρισης του δήμου Βόλβης, κ. Απόστολος Καρακίτσος, τονίζει πως ο δήμος δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για ένα τέτοιο έργο. «Προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση» αναφέρει στη Voria.gr και προσθέτει: «Το ταμείο μας δεν έχει το κεφάλαιο για ένα τέτοιο έργο οδοποιίας».



Παράλληλα, σημειώνει πως η διοίκηση του δήμου αναζητά προγράμματα για να ενταχθεί το έργο και να χρηματοδοτηθεί και επισημαίνει πως ασκεί πιέσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, γεγονός, όμως, δύσκολο, όπως αναφέρει, «καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι χαρακτηρισμένος ως «δημοτική/κοινοτική οδοποιία» και ως εκ τούτου η όποια παρέμβαση είναι απόλυτη αρμοδιότητα του δήμου Βόλβης.