Skip to main content

Απολογία Τσουκάτου για Siemens: Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο

Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά, τόνισε στην απολογία του ο κ. Τσουκάτος.

Απολογήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση Siemens, o άλλοτε ισχυρός πολιτικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ για τα χρήματα, ένα εκατομμύριο σε γερμανικά μάρκα, που κατά την κατηγορία έλαβε από την γερμανική εταιρεία για λογαριασμό του κόμματός του.

Όπως μεταδίδει η Κaθημερινή, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε πει, ότι τα χρήματα πήγαν στο κομματικό ταμείο, και σήμερα Τετάρτη επανέλαβε την αρχική του θέση εκφράζοντας με διάθεση αυτοκριτικής, συγνώμη στους πολίτες που εμπιστεύθηκαν το ΠΑΣΟΚ, συγνώμη για την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ απεύθυνε δριμύ κατηγορώ στο κόμμα του, για το οποίο είπε, ότι δεν τον προστάτευσε και να τον κατέστησε «αποδιοπομπαίο τράγο». «Με πέταξαν στα σκυλιά» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε για να αποδώσει τη μη στήριξή του από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκε.

Ο κ.Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με ένα εκατoμμύριο μάρκα (420.000 ευρώ) από τη Siemens το 1999, υπήρξε σαφής – όπως άλλωστε πιστοποιήθηκε ενόρκως και από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ - πως τα χρήματα κατέληξαν στο κόμμα στο πλαίσιο «των δημοσίων σχέσεων που έκανε η εταιρεία με το τότε κυβερνών κόμμα»: «Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν , από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 άνθρώπους που ενεπλάκησαν αθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κομματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια». 

Ο κ.Τσουκάτος κατηγορείται ότι πήρε το συγκεκριμένο ποσό και με αυτό δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ ώστε να πάρει η Siemens την περίφημη σύμβαση 8002 για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ: «Ημουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κλπ (χωρίς να θέλω να υπονοήσω  τίποτα) και ειχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση», είπε ο κ.Τσουκάτος στην 2ωρη απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και η εισαγγελέας με δεκάδες ερωτήσεις ζήτησαν απαντήσεις για την χρηματοδότηση των κομμάτων με τον κ. Τσουκάτο να παραδέχεται,ότι δεν πολέμησε όσο έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση με χωρίς διαφάνεια η οποία αποτελούσα - και αποτελεί- όπως είπε παγία πρακτική.

Εμφανώς οργισμένος αλλά και συγκινημένος ήταν ο Θ.Τσουκάτος σε σημεία της απολογίας του, κυρίως όταν αναφέρθηκε στη μητέρα του: «Τους έδωσα πληρεξούσιο στην εξεταστική στη Βουλή να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς της οικογένειάς μου. Με ρώτησε η μάνα μου, «ποιοι λογαριασμοί στο εξωτερικό παιδί μου»;

Δεν έψαξαν τίποτα. Ολο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος».   

Η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens συνεχίζεται με απολογίες άλλων εμπλεκομένων.