Skip to main content

Απόλυτη ταύτιση Παπανδρέου-Βενιζέλου

Απάντηση με αιχμές στον Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τι είπε για το νομοσχέδιο που ήρθε με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος.
Του Σπύρου Νάννου

Απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε για έγκριση και συνενοχή έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της τακτικής της κυβέρνησης να φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, βρίσκοντας σύμμαχο στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου που συμφώνησε απόλυτα μαζί του!

Ειδικότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, συναντήσεις με πενιχρά αποτελέσματα που, όπως είπε, επισήμανε για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τα εξής: «Άκουσα από τον κ. Σαμαρά στη δήλωσή του να λέει ότι εγώ ζήτησα έγκριση και συνενοχή. Ούτε το ένα ζήτησα βεβαίως ούτε το άλλο. Έγκριση δεν ζήτησα, διότι όπως είπα, πρώτα απ΄ όλα, το θέμα της συναίνεσης κρίνεται στην πράξη, το ποιος θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, ούτως ή άλλως, και βεβαίως έχουμε και την εντολή του Ελληνικού λαού. Ζήτησα λοιπόν κάτι αυτονόητο: την ανάληψη ευθύνης και συμμετοχής στην προσπάθεια. Όσο για τη συνενοχή δεν χρειάζεται να το σχολιάσω. Η συνενοχή προϋποθέτει και ενοχή. Ποιος έχει τις ευθύνες για το ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Αυτές τις έχει επιμερίσει ήδη ο Ελληνικός λαός με το δικό του τρόπο, ακόμη και στις τελευταίες εκλογές».

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το γεγονός πως έφερε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος: «Η προώθηση νομοσχεδίου με τη μορφή του κατεπείγοντος μπορεί να είναι η εξαίρεση, αλλά είναι συνταγματικά προβλεπόμενη, είναι μέσα στην κοινοβουλευτική  διαδικασία, είναι μέσα στις δημοκρατικές μας λειτουργίες, δεν είναι κάτι που θέλουμε να υιοθετούμε ως κανόνα, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να το υιοθετούμε και είναι μέσα στις δημοκρατικές λειτουργίες.  Οι ρυθμίσεις που περιέχει αυτό το νομοσχέδιο είναι κατεπείγουσες και περιλαμβάνουν δεσμεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, τις οποίες σκοπεύουμε να τηρήσουμε και έχουμε μπροστά μας και πολύ μεγάλες και σκληρές διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι όταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανα έκκληση για τη στήριξη της Κυβέρνησης, δεν έδωσα καμία υπόσχεση ότι θα είναι εύκολη η επόμενη χρονιά».

Έδωσε, επίσης, απαντήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει στην κοινωνία όταν είπε πως «κάθε απόφασή μας, κάθε απόφαση και δική μου, είναι και θα είναι να προστατέψουμε την Ελλάδα. Να προστατέψουμε την Ελλάδα, όσο το δυνατό περισσότερο. Να προστατέψουμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τους άνεργους, από μια πρωτοφανή κρίση. Να προστατέψουμε από το φάσμα της ανεργίας τους νέους ανθρώπους μέσα σε μια πολύ δύσκολη διεθνή ύφεση, που χτυπά ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία βεβαίως έχει και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, πέρα των πολλών άλλων ελλειμμάτων. Η αλήθεια είναι ότι την Ελλάδα που αναζητάμε, την Ελλάδα που όλοι οι πολίτες διεκδικούν, δεν μας την χαρίζει κανείς. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να δώσουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά, πρέπει να κατακτήσουμε αυτή την Ελλάδα που θέλουμε και να χτίσουμε την Ελλάδα με τη δική μας προσπάθεια και με κόπο και να περάσουμε από δύσκολες στιγμές βεβαίως. Είναι υποχρέωση, όμως, όλων μας να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αναφέρθηκε εξάλλου και στο πολυνομοσχέδιο, επισημαίνοντας πως «ψηφίζουμε ένα ακόμη σημαντικό νομοσχέδιο. Πολλοί το χαρακτήρισαν δύσκολο, άλλοι νομοσχέδιο «φωτιά», εγώ θα πω ότι είναι ένα ακόμη βήμα για την αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο. Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι, εφόσον το νομοσχέδιο αγγίζει θέματα που επί χρόνια έμεναν ανέγγιχτα από τις Κυβερνήσεις, επειδή κάποιοι τα αντιμετώπιζαν ως «ιερές αγελάδες» της πολιτικής, το νομοσχέδιο θίγει δικαιώματα ή στρέφεται εναντίον των εργαζομένων».

Και στο σημείο εκείνο αναφέρθηκε στους συνδικαλιστές, καλώντας να μην εθελοτυφλούν: «Πρώτα απ΄ όλα, εμείς είμαστε εκείνοι που, πρώτοι είμαστε κοντά στους συνδικαλιστές, είμαστε κοντά στους εργαζόμενους, είναι μέρος της καρδιάς μας, του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Γι΄ αυτό τους καλώ, σκεφτείτε ξανά, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στη χώρα μας, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Υπάρχει σήμερα κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων; Υπάρχει προστασία σήμερα, των εργαζομένων, εκτός από τους ισχυρότερους που είναι βεβαίως σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ισχυρά Συνδικάτα; Καλώς έχουν, αλλά υπάρχει αλλού ουσιαστική προστασία; Δέστε την αγορά. Είμαι σίγουρος ότι πηγαίνετε. Ρωτήστε στα μαγαζιά. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά χάος και αναρχία σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Δεν υπάρχει σήμερα προστασία.  Δεν είναι, λοιπόν, οι νέες ρυθμίσεις που έρχονται να φέρουν το χάος εκεί που υπήρχε η κατοχύρωση ή ανατρέπουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτά έχουν ήδη ανατραπεί εδώ και χρόνια και έχουν επιδεινωθεί με την κρίση. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την κρίση, που βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη, που βρήκε βεβαίως και την αγορά εργασίας ανοχύρωτη. Που υπήρχαν δύο κατηγορίες: από τη μια μεριά εκείνοι που μπορούσαν - και καλώς μπορούσαν - να διεκδικήσουν και να κατοχυρώσουν κάποια δικαιώματα, αλλά βεβαίως ήταν η μειοψηφία, και από την άλλη μεριά ήταν η ανομία, η αδήλωτη εργασία, η μαύρη εργασία, οι υπερωρίες που δεν πληρώνονταν κ.ο.κ. Αυτές είναι εγκληματικές πολιτικές, που βεβαίως εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά ήταν και θέματα τα οποία κι εμείς δεν αντιμετωπίσαμε σε προηγούμενες δικές μας κυβερνήσεις.

Αναφερόμενος τέλος στις συζητήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς είπε πως «πάντα επιδιώκω και επεδίωκα το διάλογο. Ακόμα και την εποχή που ήμασταν στην Αντιπολίτευση ζητούσαμε τη συναίνεση, όποτε αυτό ήταν εφικτό. Αυτό έκανα μέχρι τώρα και αυτό θα κάνω και στο μέλλον για πολλά θέματα: εξωτερική πολιτική, παιδεία, θέματα διαφάνειας, δημόσιας διοίκησης. Βεβαίως, ήταν πενιχρά τα αποτελέσματα από την προηγούμενη κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους. Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, διαπίστωσα σε γενικές γραμμές ότι υπάρχει συναίνεση και σύγκλιση απόψεων».