Skip to main content

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για σταδιακή άρση των μέτρων

Όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν στη σύσκεψη της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό - Ποια τα πιθανά σενάρια για την επανεκκίνηση.

Ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο άρσης του καθολικού lockdown στις 30 Νοεμβρίου, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεδομένης της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και της αυξανόμενης πίεσης στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Πάντως, όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν στη σύσκεψη που θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου. Όπως εξάλλου έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα οι σχολικές μονάδες, μιας και το ιικό φορτίο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες δεν είναι υψηλό.

Η συνέχεια αναμένεται να γίνει με το λιανεμπόριο, με τα καταστήματα να ανοίγουν πιθανώς στις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να προλάβουν να λειτουργήσουν εν όψει των Χριστουγέννων, κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Αναφορικά με την εστίαση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται μόνο στο άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ, με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, ενώ για τα μπαρ και τα κλαμπ, στα οποία παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός, το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά φαντάζει όλο και πιο κοντινό. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης πάντως είναι η 21η Δεκεμβρίου.