Skip to main content

Απόντες οι βουλευτές ΝΔ Θεσσαλονίκης από την ψηφοφορία για το σύμφωνο

Μόνον ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Σ. Αναστασιάδης, ψήφισε «όχι» στο νόμο. Οι άλλοι βουλευτές Θεσσαλονίκης απουσίαζαν για διαφορετικούς λόγους...

Απόντες, για διαφορετικούς πάντως λόγους, από την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν οι βουλευτές της ΝΔ Α' και Β' Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τον Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος ψήφισε αρνητικά.

Από χτες πολλοί επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη στάση των βουλευτών του νομού, όπως άλλωστε και όσων άλλων βουλευτών του κόμματος δεν ψήφισαν, αφού συνολικά απουσίασαν 27 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα από το «όχι» του κ. Αναστασιάδη, οι απόντες ήταν οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Έλενα Ράπτη (από την Α' Θεσσαλονίκης), καθώς και ο κ. Θεόδωρος Καράογλου (Β' Θεσσαλονίκης).

Ο κ. Αναστασιάδης, που τοποθετήθηκε αρνητικά, εξήγησε στη Voria.gr την ψήφο του: «ορισμένοι για τους δικούς τους λόγους επέλεξαν να μην πουν την άποψή τους. Προσωπικά, όπως και όσοι ψηφίσαμε αρνητικά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αναγνώρισης της συμβίωσης ως νόμιμης αστικής σχέσης. Υπάρχει ένα κοινωνικό γεγονός, μια πραγματικότητα, στην οποία δεν κλείνουμε τα μάτια. Δεν είμαστε αρνητικοί στο σύμφωνο συμβίωσης και μάλιστα είχαμε τη διάθεση να το στηρίξουμε. Αλλά έτσι όπως το έφερε η κυβέρνηση ξεπέρασε κάποια όρια. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζει το δικαίωμα της αστικής νόμιμης σχέσης που προσδιορίζεται με το σύμφωνο συμβίωσης, όχι όμως υποχρεωτικά και τις συνέπειες που καθορίζονται μέσα από αυτή τη σχέση. Ο δικός μας νομοθέτης επέλεξε όμως να καθορίσει και τις συνέπειες. Άφησε έτσι ανοιχτό το θέμα της υιοθεσίας, αλλά και της ιθαγένειας. Εξίσωσε το θρησκευτικό και πολιτικό γάμο με το σύμφωνο συμβίωσης. Δίνει δικαίωμα σε οικογενειακή μερίδα. Η έννοια της οικογένειας έχει σχέση με την τεκνοποίηση. Στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης δεν υπάρχει οικογένεια. Ζητήσαμε να απαλειφθούν αυτές οι προβλέψεις και δεν έγινε αποδεκτό. Δεν είμαστε ομοφοβικοί. Την έννοια της συμβίωσης την αποδεχόμαστε. Τα υπόλοιπα όμως όχι».

Οι υπόλοιποι βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και σύμφωνα με τους περισσότερους δεν είναι θεμιτό να αναφέρουν πλέον τι θα ψήφιζαν εφόσον ήταν παρόντες.

Ο κ. Γκιουλέκας πάντως, όπως εξήγησε στη Voria.gr, είναι στο στάδιο της ανάρρωσης από διπλή επέμβαση κήλης και είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος, Γιάννη Πλακιωτάκη, ότι όπως και στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» ήταν απών, θα απουσίαζε και από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.