Skip to main content

Άπορες οικογένειες στη Θεσσαλονίκη

Ο δήμος Καλαμαριάς αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με 1.200 άπορες οικογένειες

της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Η οικονομική κρίση και η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας έχει εκτοξεύσει στα ύψη το ποσοστό των άπορων οικογενειών στους δήμους της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την έρευνα της Voria.gr μόνο σε πέντε δήμους υπάρχουν περίπου 2.500 άπορες οικογένειες. Οι περισσότεροι δήμοι της Θεσσαλονίκης καταβάλλουν προσπάθειες να στηρίξουν οικονομικά τις άπορες οικογένειες τουλάχιστον τις ημέρες των εορτών.

Σύμφωνα με την έρευνα της Voria.gr  ο δήμος Καλαμαριάς αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών, καθώς το αρμόδιο τμήμα κάνει λόγο για 1.200 οικογένειες. «Στο δήμο Καλαμαριάς τρέχουν συνολικά τρία προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης», αναφέρει στη Voria.gr η πρόεδρος του δημοτικού οργανισμού κοινωνικής φροντίδας Καλαμαριάς, κυρία Κυριακή Φοροπούλου-Μπαλτατζή, και προσθέτει «Υπάρχει πρόγραμμα σίτισης, όπου καθημερινά προσφέρουμε φαγητό σε όσους αδυνατούν να το έχουν από μόνοι τους.  Τις ημέρες των εορτών τόσο των Χριστουγέννων όσο και του Πάσχα, αλλά ακόμα και στις αργίες που δεν λειτουργεί το συσσίτιο μοιράζονται δωροεπιταγές (10 ευρώ) στις οικογένειες, προκειμένου να προμηθευτούν φαγητό». Επιπλέον, ο δήμος έχει και το παντοπωλείο, όπως το αποκαλούν, που κάθε τρεις μήνες προσφέρουν στις οικογένειες είδη πρώτης ανάγκης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινώντας ένα πρόγραμμα καταγραφής των άπορων οικογενειών σε διαδικτυακή βάση, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στοχεύει να καταγράψει περίπου 2.000 οικογένειες μέχρι τον Ιούνιο. Μέχρι σήμερα τα στοιχεία τους κάνουν λόγο για περισσότερες από 450 οικογένειες στις οποίες τους παρέχονται βοηθητικές δράσεις. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βοηθήσουμε τις οικογένειες να ορθοποδήσουν.  Στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας καταγραφής των άπορων οικογενειών θα εκδοθεί μια κοινωνική ταυτότητα που θα εξυπηρετήσει τους αρμόδιους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους γρηγορότερα. Ωστόσο, με αυτή την ταυτότητα θα τους παρέχετε και ιατρική βοήθεια», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αστέριος Δελληγιάννης. 

Επίσης, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα παρέχει, μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που θα ξεκινήσει εντός Δεκεμβρίου, τρόφιμα σε 200 οικογένειες, που θα εναλλάσσονται κάθε τόσο. «Προσπαθούμε να στηρίξουμε και να προσφέρουμε σ΄ αυτές τις οικογένειες ό,τι χρειάζονται. Τα Χριστούγεννα θα δώσουμε διατακτικές, ενώ ξεκινήσαμε και την ενισχυτική διδασκαλία για τα παιδιά, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο πηγαίνουν σε ειδικές κατασκηνώσεις», αναφέρει ο κ. Δελληγιάννης.

Ο δήμος Ελευθέριου Κορδελιού απαριθμεί 300 οικογένειες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι δημοτική υπάλληλοι ο αριθμός αυτός δεν είναι παγιωμένος, καθώς οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες. Η επιλογή των ατόμων που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση από τα κοινωνικά ταμεία γίνεται βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός των άπορων οικογενειών να μην αντανακλά την πραγματική εικόνα του δήμου.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Εύοσμος. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του κέντρου στήριξης του δήμου, κυρία Νόπη Σωτηριάδου «Υπάρχουν 200 οικογένειες, σε αυτές ο δήμος μας παρέχει οικογενειακή ενίσχυση, περίπου 300-500 ευρώ, ενώ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δίνονται δώρα. Ωστόσο τα προβλήματα δε λύνονται, χρειάζεται μια ουσιαστική βοήθεια».

Στο δήμο Μενεμένης υπάρχει έντονη ανησυχία για τη συνεχόμενη αύξηση των άπορων οικογενειών. «Εμείς ως υπηρεσία του δήμου έχουμε καταγεγραμμένες περίπου 150 οικογένειες που χρήζουν άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης. Αυτές οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βίωσης, δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το νοίκι, τη θέρμανση, ούτε ρούχα για να ντυθούν. Η υπηρεσία μας προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια τράπεζα ρούχων, που είτε εύπορες οικογένειες είτε βιομηχανίες προσφέρουν ρούχα, προκειμένου να βοηθήσουν τους άπορους», τονίζει η κοινωνική λειτουργός, κυρία Πολυμνία Τσολάκη.

«Πακέτα αγάπης» μοιράζει και ο δήμος Σταυρούπολης την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων σε περίπου 80 οικογένειες. «Στο δήμο Σταυρούπολης, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και από τους δημότες μας. Γονείς, μαθητές και supermarkets προσφέρουν στην Τράπεζα Τροφίμων που έχουμε, προϊόντα και τρόφιμα, που για τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες είναι είδη πρώτης ανάγκης», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Νίκος Ευθυμιάδης.