Σάββατο 28 Μαΐου 2022
x

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΚΙΝΤΖΙ


Μετά από πολύωρη συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση Ακιντζί περί συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων.

Με την αποστολή και τέταρτου πλοίου στην ανατολική μεσόγειο απαντά η Τουρκία στα μέτρα που ενέκριναν οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ κατά της Άγκυρας για τις παράνομες δραστηριότητες της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο υπ. Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι η Τουρκία θα εντείνει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή ενός ακόμα πλοίου. Εξάλλου, αναφερόμενος στα μέτρα της ΕΕ, έκανε λόγο για ανόητα μηνύματα αλληλεγγύης που λήφθηκαν για να ικανοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Σημαία» του τουρκικού ΥΠΕΞ η πρόταση Ακιντζί

Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα ανακοίνωση του Τουρκικού ΥπΕξ, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στην πρόταση που κατέθεσε το Σάββατο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω πρόταση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να βρεθεί μία λύση στο θέμα, την οποία όμως η ΕΕ δεν αξιοποιεί. Η ΕΕ αντί να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συμφωνήσουν για το θέμα των υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική, αναφέρει συγκεκριμένα το τουρκικό ΥπΕξ. Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικροτώντας την πρόταση Ακιντζί, διαμήνυσε ότι αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους, τα τουρκικά γεωτρύπανα θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Απορρίφθηκε η πρόταση

Το Συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά από πολύωρη συνεδρία απέρριψε την πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς αποπροσανατολίζει από το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου στην απόφαση αναφέρεται ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της στο σύνολό τους. Το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξηγήσει τα αρνητικά της πρότασης Ακιντζί τόσο στον ίδιο τον τουρκοκύπριο ηγέτη, όσο και στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες μέσω μιας περιεκτικής επιστολής, η οποία θα επαναλαμβάνει τον κύριο στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ