Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
x

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΟΛΜΕ-«ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Μειώνεται η διδασκαλία βασικών γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα πεδία των επιστημών με αποτέλεσμα να είναι ελλειμματική η μάθηση, τονίζει η Ομοσπονδία

Σε διαβούλευση τίθεται από σήμερα μέχρι τις 27 Μαρτίου οι διατάξεις για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ΟΛΜΕ, το προεδρείο της οποίας είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως έχει αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση.

«Υποβαθμίζεται η γενική παιδεία στο Λύκειο, που ήδη έχει πληγεί τραγικά. Μειώνεται η διδασκαλία βασικών γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα πεδία των επιστημών, με αποτέλεσμα να είναι ελλειμματική η μάθηση και η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων των μαθητών. Ακρωτηριάζεται η τριετής δομή του Λυκείου με την μετατροπή της Γ΄ τάξης σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φροντιστηριοποιείται πλήρως η όλη λειτουργία της Γ΄ τάξης και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου. Είναι αποπροσανατολιστική η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας περί «κατάργησης» των φροντιστηρίων, αφού η ιδιωτική παραπαιδεία θα αυξηθεί με τις νέες εξεταστικές διαδικασίες για το απολυτήριο και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για την εισαγωγή σε μια σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», αναφέρει η ΟΛΜΕ.

«Μεταφέρεται το βάρος της επιλογής του μαθητή και μάλιστα για συγκεκριμένο Τμήμα κάποιας σχολής, σε μικρότερη ηλικία ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες επιλογής. Διευρύνονται οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες. Αυξάνεται το άγχος των εξετάσεων με την οργάνωση τους σε επίπεδο δήμων και νομών για την απόκτηση απολυτηρίου και σε πανελλήνιο επίπεδο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», προσθέτουν.

Οπως τόνισε ο Κώστας Γαβρόγλου στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν το Πάσχα. «Εμείς θα θέλαμε το Σχέδιο Νόμου να ψηφιστεί πριν το Πάσχα» είπε στη συνάντηση με την ΟΛΜΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ