Skip to main content

Αποστάσεις Μπακογιάννη από Σαμαρά για ΔΝΤ

«Πριν δαιμονοποιήσουμε το σχέδιο στήριξης, πρέπει να απαντήσουμε αν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%», τόνισε η Ν. Μπακογιάννη, στο προσυνέδριο της ΝΔ παίρνοντας σ
«Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει πολιτικές, που έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος και χωρίς να υποκύψει στον λαϊκισμό», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ, στο Ναύπλιο.

«Πριν δαιμονοποιήσουμε το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να απαντήσουμε αν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%», είπε, αλλά διευκρίνισε πως «πρέπει να πούμε κατηγορηματικά ότι είναι ένας μηχανισμός στήριξης για ένα ορισμένο διάστημα, από τον οποίο πρέπει να βγούμε, και ο οποίος από μόνος του δεν μας σώζει. Την Ελλάδα θα τη σώσουμε εμείς με τις προσπάθειές μας και τις δυνάμεις μας. Η κρίση είναι τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος για επαναφορά της χώρας στην αναπτυξιακή τροχιά». Σημείωσε δε, ότι μία πολιτική σπατάλης 30 χρόνων δεν μπορεί να ανατραπεί σε δύο τρία χρόνια.

Η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος «που θα καλύψει τις ανεπάρκειες, όπως η έλλειψη συνταγματικού δικαστηρίου. Επίσης, συνταγματική πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά όρια, που μπορεί να κινείται η εκάστοτε κυβέρνηση και η οποία θα εμποδίζει την κυβέρνηση από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ώστε να προστατεύει τις επόμενες γενιές από ανεύθυνες πολιτικές διόγκωσης του δημόσιου χρέους».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τις δράσεις, που χρειάζονται για την Οικονομία, και το απέδειξε στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις ξένες επενδύσεις να φύγουν από τη χώρα, ενώ ο στόχος μας είναι να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να αντιμετωπίσουμε την έκρηξη του δημόσιου χρέους», ανέφερε και υποστήριξε πως «ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί τακτική επιπόλαια και επιζήμια για τον τόπο χρεώνοντας τις ευθύνες σε άλλους».

Η πρώην υπουργός ανέφερε ακόμη πως «ζούμε σε περίοδο κρίσης, χωρίς προηγούμενο, από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, γιατί ως χώρα, ως κοινωνία, ως οικονομικό και πολιτικό σύστημα, φθάσαμε εδώ και η συζήτηση να καταλήγει σε προτάσεις και ιδέες για την επίλυση, αλλά και μία αρχιτεκτονική ανάπτυξης, που θα φέρει τη σφραγίδα της ΝΔ».

Επιπλέον, είπε πως «η Ελλάδα έφθασε εδώ, γιατί ξόδευε για 30 χρόνια περισσότερα από όσα παρήγαγε και δημιούργησε ένα μεγάλο έλλειμμα και ένα τεράστιο χρέος, το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ «ζύμωσαν» την κοινωνία σε μία επιδοματική πολιτική. Η κοινωνική πολιτική, όμως, δεν γίνεται με δανεικά, είναι φθηνός λαϊκισμός και εμπαιγμός του λαού».

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «αδράνεια, κακοδιαχείριση, κρατισμός, διαφθορά, μάς έφθασαν μέχρι εδώ. Η Ελλάδα μπαίνει σε μία μακρά και δύσκολη περίοδο. Για πρώτη φορά υπάρχουν ονομαστικές μειώσεις μισθών και οι ουσιαστικές μειώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τις μεγαλύτερες συνέπειες θα έχει η αγορά εργασίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Η απάντηση συμπυκνώνεται σε δύο: ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».

Εξάλλου, κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην Οικονομία, άσκησε και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος στο Ναύπλιο.

«Τηνοικονομική κρίση συνοδεύουν ιδιαίτερα επικίνδυνες, για την Οικονομία,κυβερνητικές επιλογές με πρώτα θύματα την κοινωνική συνοχή, τηνανάπτυξη, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλοςκαι πρόσθεσε πως «οι επιλογές της κυβέρνησης προαναγγέλουν ένα ζοφερό,δυσμενές, αποκαρδιωτικό και απαισιόδοξο μέλλον».

Ο κ.Αβραμόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κόμμα του λέγοντας ότι «ηΕλλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της και θα είναι η καινούργια ΝΔ, ηπαράταξη την οποία θα εμπιστευθούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες. Για ναχτίσουμε, όμως, τη νέα Ελλάδα, πρέπει να χτίσουμε πρώτα την καινούργιαΝέα Δημοκρατία, μία καινούργια ανοιχτή παράταξη, που θα απευθύνεταιστην ευρεία κοινωνία των Ελλήνων πολιτών και θα ανοίξει τον δρόμο γιατη νέα μεταπολίτευση. Μία παράταξη με νέα πολιτική ταυτότητα ανανεωμένηιδεολογία και επαναστατικές αλλαγές, που θα ξεπερνούν τα όριά της καιθα επηρεάσουν θετικά το σύνολο του πολιτικού συστήματος».

Συνέχισε,δε, τονίζοντας πως «η καινούργια Νέα Δημοκρατία, αξιοποιώντας τη γνώσηκαι την πολιτική της κληρονομιά και αφήνοντας στην άκρη πικρίες,απογοητεύσεις και τον κακό της εαυτό και με αναπτερωμένο το φρόνημα, θαανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο δημιουργίας εθνικής προσφοράς καικοινωνικού έργου».

«Αλλάξτε τα όλα και αλλάξτε και εσείς.Προχωρήστε σε ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές, ανανεώστε και ανοίξτετην παράταξη σε ιδέες, αντιλήψεις και στελέχη. Οικοδομήστε μιακαινούργια Νέα Δημοκρατία, αυτή την εντολή των 800.00 μελών μας θατιμήσουμε και την τιμούμε», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Την ομιλία τουέκλεισε με αισιοδοξία υποστηρίζοντας ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θακληθεί η ΝΔ να εφαρμόσει την δική της πρόταση διακυβέρνησης.

Μπορούμε μόνοι μας, υποστηρίζει ο Π.Παναγιωτοπούλος

Την πεποίθησή του ότι «η χώρα μπορεί και πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», διατύπωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ότι «αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν για να διολισθήσει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Αναφερόμενος στον εσωκομματικό διάλογο ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε: «Καμία εσωστρέφεια, καμία εσωτερική συζήτηση, κανένας προβληματισμός για εσωτερική κατανάλωση, προβληματισμός, συζήτηση, ερωτήματα, προτάσεις για την πατρίδα, για τον λαό, που περνάει τη δική του μεγάλη αγωνία».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που περνάει η χώρα, έκανε όμως και αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του κόμματός του. «Η παράταξή μας δεν αρνείται τις ευθύνες της, κυρίως γι αυτά που δεν τόλμησε να κάνει. Υποσχεθήκαμε μικρότερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο και δεν τα καταφέραμε», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε ευθύνες για τις μεταρρυθμίσεις, που δεν κάναμε, και για τις σπατάλες του κράτους, που δεν μειώσαμε».

Τέλος, είπε, «οφείλουμε, ως Νέα Δημοκρατία, μία απάντηση στους ψηφοφόρους και τους απλούς πολίτες στο ερώτημα και την απορία γιατί πήγαμε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Γιατί δεν συνεχίσαμε για μια πολιτική ανάκαμψης, ακόμη και λιτότητας, αν το απαιτούσε το συμφέρον της πατρίδας, και με μέτρα που αν είχαν ληφθεί τότε, θα ήταν λιγότερο επώδυνα για τον ελληνικό λαό».