Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
x

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΟΡΟΣΗΜΟ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ-ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Sullivan, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Κατά τις εν λόγω επαφές συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.  Ο ΥΕΘΑ επισήμανε το άριστο επίπεδο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018. 

Επίσης, τόνισε τις πρωτοβουλίες αμυντικής διπλωματίας που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την ανάπτυξη ευρέος πλέγματος διεθνών αμυντικών συνεργασιών με χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βορείου Αφρικής, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε, ως κεντρικός ομιλητής, στο 8ο ετήσιο συνέδριο ''EU and Foreign Policy DefenceForum 2019''. Το συνέδριο πραγματεύθηκε τη διατλαντική συνεργασία στον τομέα άμυνας και ασφάλειας με επικέντρωση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στην αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών και προκλήσεων ασφαλείας, στην τεχνητή νοημοσύνη και στον καταμερισμό βαρών στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας. Βαρύτητα δόθηκε στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και στη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας.

«Όσον αφορά στην περιοχή των Βαλκανίων, θεωρώ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ορόσημο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αποτελεί μοναδικό παράδειγμα επίλυσης, με ειρηνικά μέσα, μιας μακράς διένεξης στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα πάντοτε υποστήριζε την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς οργανισμούς.
Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης το μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βορείου Μακεδονίας, ώστε να γίνουν αξιόπιστος εταίρος και φερέγγυος γείτονας. Προς αυτήν την προσπάθεια, τον προηγούμενο μήνα υπογράφηκε μια διμερής Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ξεκινήσαμε τις δοκιμές πτήσεων Επιτήρησης Εναέριου Χώρου στη Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε αρχικά ο κ. Αποστολάκης.

Για τα ελληνοτουρκικά ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα ήθελα επίσης να εκφράσω δημόσια την ανησυχία μου σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται μέσω αβάσιμων ισχυρισμών και οι οποίοι περιφρονούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε διαρκώς για την προοπτική ενός ατυχήματος με πιθανώς πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες εργασίες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολάκης επισκέφθηκε το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος (United States Holocaust MemorialMuseum).

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ