Skip to main content

Αποστολάκης σε Άτυπη Σύνοδο ΕΕ: Ανάγκη συναντίληψης των κοινών απειλών

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του, υπογραμμίζοντας την εξισορρόπηση των αμυντικών προτεραιοτήτων.

Η συναντίληψη των κοινών απειλών και προκλήσεων ασφαλείας και η εξισορρόπηση εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στον τομέα της άμυνας αποτελούν προϋπόθεση και πρόκληση για τη διαμόρφωση του πλαισίου αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στην παρέμβασή του, κατά τη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα εκτίμησε ότι «η συλλογική και σταθερή συνεργασία των μελών-κρατών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων οι οποίες απαιτούνται για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν για τα εξής ζητήματα:

- Τον ρόλο των γυναικών στην ασφάλεια και στην άμυνα.

- Την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της Άμυνας: PESCO (Permanent Structured Cooperation), CARD (Coordinated Annual Review on Defence), EDF/EDIDP (European Defence Fund/EuropeanDefence Industrial Development Program), EPF (European Peace Facility).

-Την καινοτομία και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της άμυνας.



Στην παρέμβασή του ο κ. Αποστολάκης γνωστοποίησε ότι το ζήτημα της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόσο σε θεσμικό όσο και ουσιαστικό επίπεδο, με εφαρμογή της υφιστάμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και συνεχή ποιοτική διεύρυνση των καθηκόντων που ανατίθενται στο γυναικείο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος ο κ. Αποστολάκης επισήμανε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην καινοτομία και στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και είχε διμερείς επαφές με τους υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας Gabriel-Beniamin Les και της Γαλλίας Florence Parly, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Κροατίας Peter Mihatov.

Κατά τις διμερείς συναντήσεις εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των στρατιωτικών σχέσεων καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα PESCO.

Περαιτέρω ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον βοηθό γενικό γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Jean-Pierre Francois Lacroix, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της επιχείρησης στο Λίβανο UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon), στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει αδιαλείπτως με διάθεση ναυτικής μονάδας από το 2006.