Skip to main content

Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας: «Δεν θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας»- Οι εξαιρέσεις

Σε ποια προϊόντα μπορεί να τσιμπήσουν οι τιμές φέτος τον χειμώνα και πού θα δούμε μικρές ελλείψεις - Εκσυγχρονίζεται η ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας.

«Δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα επάρκειας αυτόν τον χειμώνα». Αυτή την εκτίμηση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, επισημαίνοντας ωστόσο πως ίσως υπάρξουν μικρές ελλείψεις μετά τον Σεπτέμβριο σε σπανάκι, άνηθο και μαϊντανό καθώς και κάποιες μικρές αυξήσεις στις τιμές της πατάτας.

Ωστόσο στόχος είναι σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια έλλειψη να υπάρξει διευκόλυνση των εγκατεστημένων στις λαχαναγορές του ΟΚΑΑ προκειμένου να προχωρήσουν σε εισαγωγές.

Αναφερόμενος ο κ. Αποστολάκος, που παρέθεσε γεύμα σε δημοσιογράφους, στην επένδυση στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, που αποτελεί τη νούμερο 1 σε ποσότητες αλιευμάτων μεταξύ των 11 ιχθυόσκαλων που διαχειρίζεται ο ΟΚΑΑ (οι άλλες 10 είναι σε Κερατσίνι, Καβάλα, Χαλκίδα, Πάτρα, Χανιά, Χίο, Κάλυμνο, Βόλο, Πρέβεζα και Αλεξανδρούπολη) ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2021 και αφορά στον διπλασιασμό των χώρων στην ιχθυόσκαλα, στην τοποθέτηση ψυγείων και στον εξωραϊσμό των εγκαταστάσεων.

Το ύψος της επένδυσης που ξεκίνησε το 2010 και αντιμετώπισε 17 παρατάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ όταν ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον η αίθουσα δημοπρασίας εκτείνεται σε 2.500 τμ ενώ σύντομα πρόκειται να αναμορφωθεί το αμφιθέατρό της που καταλαμβάνει το 80% και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια κονταροχτυπιέται για την πρώτη και τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ωστόσο δυναμικά στο παιχνίδι έχουν μπει και τρίτες χώρες καθώς και η Ισπανία, απειλώντας την Ελλάδα. Τα συνολικά διακινηθέντα αλιεύματα για το 2021 σε όλες τις ιχθυόσκαλες της χώρας είναι 62,36 εκατ. κιλά ενώ στη Μηχανιώνα διακινείται σχεδόν το 1/3 της συνολικής παραγωγής που μεταφράζεται σε 23,004 εκατ. κιλά. Σημειώνεται πως η Μηχανιώνα συντηρεί κατά κύριο λόγο την παραγωγή της κονσερβοποιίας.

Ο ελληνικός αλιευτικός στόλος είναι ο νούμερο 1 της Ευρώπης τόνισε ο κ. Αποστολάκος υπογραμμίζοντας πως το 2021 άγγιζε τα 19.500 αλιευτικά σκάφη.

Η παραγωγή από τις ιχθυόσκαλες αποτελεί το 55% του συνολικού τζίρου του ΟΚΑΑ που το 2021 άγγιξε περί τα 15,5 εκατ. ευρώ ενώ για το 2022 ο τζίρος εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 16 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΚΑΑ εξυπηρετεί στις αγορές του 700 μισθωτές εκ των οποίων οι μισοί είναι ιχθυέμποροι, οι 300 είναι έμποροι λαχανικών ενώ οι 50 είναι κρεατέμποροι και έχουν σχέση με την εστίαση.