Skip to main content

Αποστόλου από ΔΕΘ: Αύξηση 22,8% σε εξαγωγές φρούτων-λαχανικών το 2016

Η Ελλάδα που μοχθεί και που βελτιώνει το προϊόν της ανταμείβεται και επιτυγχάνει, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στα εγκαίνια της FRESKON 2017.

Στοιχεία για την πορεία και τις θετικές επιδόσεις των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων παρουσίασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στην ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης FRESKON 2017 στη ΔΕΘ.  

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών το 2016 αυξήθηκαν κατά 22,8% κατά όγκο σε σχέση με το 2015 και η αξία τους αυξήθηκε κατά 11,1%, φτάνοντας στα 1,9 δις, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακά στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυναμική του ελληνικού αγροτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον κ.Αποστόλου, παρά το ρωσικό εμπάργκο, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών κατά την εμπορική περίοδο 2015/2016  παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση της αξίας και του όγκου τους, σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας. Οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στο τέλος του 2016 ξεπέρασαν τους  1,5 - 1,6 εκατ. τόνους.

«Η Ελλάδα που μοχθεί, που βελτιώνει το προϊόν της, που εξειδικεύεται, που καινοτομεί, που εκσυγχρονίζει την παραγωγή, τις εγκαταστάσεις, το εμπόριό της, ανταμείβεται και επιτυγχάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

«Το γεγονός ότι από την Αργεντινή μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά και την Ιαπωνία, το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης καθώς και από τον Αραβικό κόσμο, συμμετέχουν εδώ εκπρόσωποι, γίνεται φανερό ότι ο διεθνής εμπορικός κόσμος, η διεθνής αγορά, γνωρίζει την αξία των ελληνικών φρούτων και λαχανικών, συμμετέχει και δείχνει έμπρακτα αυξημένο ενδιαφέρον", υπογράμμισε ο κ.Αποστόλου και πρόσθεσε: «Οι κραυγές περί καταστροφής του αγροτικού τομέα είναι τουλάχιστον άτοπες και εκ του πονηρού. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το μίζερο παιχνίδι. Οι Έλληνες αγρότες έχουν πολλά προβλήματα και δική μας δουλειά είναι να τα αντιμετωπίσουμε. Να αυξήσουμε την πίτα, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, να φέρουμε την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε από την πρώτη μέρα που ήρθαμε στην κυβέρνηση και που έχει ήδη αποτελέσματα».

Επισήμανε, δε, ότι στη χώρα μας,  το στοίχημα της ανάταξης της οικονομίας και της ανάπτυξης δεν μπορεί να κερδηθεί αν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο. «Ο σφυγμός  της ανάκαμψης χτυπάει στον πρωτογενή τομέα ο οποίος αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας στο να βγούμε από την ασφυκτική οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση που ζούμε. Η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά και να σηκώσει μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης στην υπόθεση αυτή. Την πραγματικότητα αυτή τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επενδυτές και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί. Στην κυβέρνηση αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή τη σπουδαιότητα του αγροδοατροφικού τομέα και σήμερα υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της Υπαίθρου όπου παραγωγοί, επιχειρηματίες, γεωτέχνες, μπορούν να ανοίγουν δρόμους», ανέφερε.