Skip to main content

Αποτεφρωτήριο: Το δεύτερο μεγάλο ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης

Τι σχεδιάζει η νέα δημοτική αρχή και σε ποιο στάδιο βρίσκεται – Ξεκινά σε λίγο η λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού στην Ριτσώνα

Το μεγαλύτερο ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης είναι φυσικά το υπό κατασκευή μετρό. Τη δεύτερη θέση πίσω του, μπορεί να διεκδικήσει ανέτως η κατασκευή και λειτουργία αποτεφρωτηρίου.

Ένα εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες η προηγούμενη δημοτική αρχή χωρίς ωστόσο να καταφέρει ούτε καν να ολοκληρώσει τις αναγκαίες μελέτες.

Στο μεταξύ, σε άλλες περιοχές στις οποίες οι προσπάθειες ξεκίνησαν πολύ αργότερα αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να λειτουργήσει αποτεφρωτήριο το οποίο θα είναι και το πρώτο στην Ελλάδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Ριτσώνας στο δήμο Χαλκίδας όπου σύμφωνα με πληροφορίες έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στη χώρα μας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται όμως η υπόθεση κατασκευής αποτεφρωτηρίου από τον δήμο Θεσσαλονίκης;

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη «κατά την προηγούμενη οκταετία δεν έγινε σχεδόν τίποτε ουσιαστικό, μόνον διακηρύξεις». Όπως εξήγησε στην Voria.gr οι κινήσεις τις οποίες θα κάνει μέσα στο προσεχές διάστημα η νέα δημοτική αρχή είναι οι εξής:

- Θα γίνει παραλαβή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία βαίνει προς ολοκλήρωση.

- Θα υποβληθεί πρόταση για το τοπικό ρυμοτομικό, στην οποία θα προβλέπεται χώρος για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στο πάνω μέρος του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη ο οποίος είναι αναξιοποίητος. «Δεν θα το κάνουμε εκτός του Κοιμητηρίου όπως σχεδίαζε η διοίκηση Μπουτάρη, αλλά μέσα στα όρια των νεκροταφείων» εξηγεί ο κ. Κυριζίδης. Η πρόταση αυτή θα σταλεί τόσο στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει ο χώρος των Κοιμητηρίων, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο.

- Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 θα προβλέπεται δαπάνη τόσο για την εκπόνηση της μελέτης ανέγερσης του αποτεφρωτηρίου όσο και για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης εφόσον, βεβαίως θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Μικρότερο κόστος σε σχέση με τη Βουλγαρία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης Αντώνη Αλακιώτη, οι αποτεφρώσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 2.000 με 3.000 ετησίως. Σχεδόν στο σύνολό τους γίνονται στη Σόφια όπου βρίσκεται το πλησιέστερο αποτεφρωτήριο, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και πολλά έξοδα για τις οικογένειες των θανόντων τα οποία, κατά περίπτωση μπορεί και να υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ, αναλόγως της απόστασης.

Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο κ. Αλακιώτης η επικείμενη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα θα μειώσει το κόστος και κυρίως την ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα όσοι μεταφέρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα  εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να αποτεφρωθούν. «Φανταστείτε σε τι ταλαιπωρία και πόσες δαπάνες υποβάλλονται συγγενείς κάποιου ο οποίος πρέπει να μεταφερθεί από την Πελοπόννησο, για να μην πω από κάποιο νησί, στη Βουλγαρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ακόμη και ταρίχευση, πέρα από τα γραφειοκρατικά με μεταφράσεις εγγράφων κ.ο.κ.».

Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη όλα αυτά θα απλοποιηθούν με την επικείμενη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα το οποίο είναι στα τελειώματα και βρίσκεται στο 75ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. «Συνεπώς, για τους Θεσσαλονικείς θα είναι περισσότερο συμφέρουσα η αποτέφρωση στη Ριτσώνα, απ’ ό,τι στη Σόφια», σημειώνει ο κ. Αλακιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο η δαπάνη στο αποτεφρωτήριο θα ανέρχεται στα 600 ευρώ, συν τη δαπάνη μεταφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιώτες οι οποίοι ολοκληρώνουν την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου στην Ριτσώνα έχουν κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές για ανάλογη κατασκευή και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο κ. Αλακιώτης εκτιμά πως με βάση τον σημερινό αριθμό αποτεφρώσεων δύσκολα προς το παρόν θα ήταν βιώσιμο ένα ακόμη αποτεφρωτήριο. «Εκτιμώ πως για τα πρώτα χρόνια θα λειτουργεί μόνον αυτό της Ριτσώνας και εάν στο μεταξύ αυξηθεί το ενδιαφέρον για αποτέφρωση τότε ίσως υπάρξει ιδιωτικό ενδιαφέρον και για ένα δεύτερο αποτεφρωτήριο».  

Σημειώνεται πως, εκτός από το αποτεφρωτήριο το οποίο σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, κολλημένο είναι και το αντίστοιχο το οποίο σχεδίαζε ο δήμος Αθηναίων στην περιοχή του Ελαιώνα για το οποίο εκκρεμούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.