Skip to main content

Απότομη βουτιά στα κρυπτονομίσματα - Σχεδόν 1 τρισ. δολάρια απώλειες

Σε ελεύθερη πτώση το bitcoin και σημαντικές απώλειες στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα μετά την απαγόρευση της Κίνας για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Τεράστια πτώση σημειώνει η αγορά των κρυπτονομισμάτων με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση για το σύνολο του κλάδου να καταγράφει απώλειες που προσεγγίζουν το 1 τρισ. δολ. από τα υψηλά Απριλίου.

Η απότομη "βουτιά" έρχεται σε συνέχεια της απαγόρευσης της Κίνας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και προειδοποίησε επίσης τους επενδυτές να αποφεύγουν κερδοσκοπικές συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Οι traders στην Κίνα κάποτε αντιπροσώπευαν ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς bitcoin, αλλά η επιρροή τους έχει μειωθεί σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, το bitcoin, κατέγραψε βουτιά 30,16% τις τελευταίες 24 ώρες και έφτασε έως τις 30.066 δολ. στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιανουαρίου, καταγράφοντας ωστόσο τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια ωστόσο, περιόρισε τις απώλειές του και κινείται πέριξ των 36.500 δολ. (19.14 ώρα Ελλάδος), με πτώση της τάξης του 15%.

Πέραν της απόφασης των κινεζικών αρχών ωστόσο, τα αρνητικά δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας έχουν επίσης επηρεάσει την επενδυτική όρεξη για το bitcoin.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Μαΐου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ, είχε ανακοινώσει πως η εταιρεία αναστέλλει τις αγορές οχημάτων χρησιμοποιώντας bitcoin, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών για τη διαδικασία "εξόρυξης". Στον απόηχο αυτής της ανακοίνωσης από τον Μασκ, είχαν "σβήσει" πάνω από 300 δισ. δολάρια από την αγορά κρυπτονομισμάτων εκείνη την ημέρα.

Η ανακοίνωση για την αναστολή πληρωμών με bitcoin είχε λάβει χώρα μόλις τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη της Tesla για αγορά bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και ότι η εταιρεία θα άρχιζε να δέχεται το κρυπτονόμισμα σε αντάλλαγμα για τα προϊόντα της.

Σημειώνεται επίσης πως στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla διευκρίνισε ότι η εταιρεία "δεν έχει πουλήσει κανένα bitcoin".

Το bitcoin εξακολουθεί ωστόσο να σημειώνει άνοδο άνω του 40% από την αρχή του έτους και κέρδη 320% κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Σημειώνεται όμως πως το bitcoin έχει σημειώσει "βουτιά" περίπου 39% από το υψηλό όλων των εποχών στα 64.829,14 δολάρια, το οποίο σημειώθηκε στα μέσα Απριλίου.  Οδεύει επίσης προς την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Νοέμβριο του 2018.

Σημαντικές απώλειες σημειώνουν και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Το ether κατρακυλά  42,85% τις τελευταίες 24 ώρες και κινείται στα 2.092,5 δολάρια και το dogecoin, το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως αστείο αλλά έλαβε την υποστήριξη του Έλον Μασκ, σημειώνει πτώση 47,05% τις τελευταίες 24 ώρες και κινείται στα 0,29825 δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο investing.com.