Skip to main content

Χωρίς Μπουτάρη ο τελευταίος προϋπολογισμός της διοίκησής του

Απουσία Μπουτάρη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης - «Ρεαλιστικός» είπε η αντιδήμαρχος Αγγελίδου, κριτική από την αντιπολίτευση

Τον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2019, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 390,7 εκατ. ευρώ ενέκρινε κατά πλειοψηφία σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, απόντος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη με την Αγιορείτικη Εστία, προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη, με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου να τον χαρακτηρίζει ρεαλιστικό, πλήρως ισοσκελισμένο και αναπτυξιακό.

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου η κ. Αγγελίδου σημείωσε ότι «τα χρήματα που διαχειρίζεται ο δήμος με τον πλέον διαφανή τρόπο και την συνεχή εποπτεία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα προς όφελος της πόλης και των δημοτών».   

«Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες θελήσαμε να συντάξουμε ένα προϋπολογισμό που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική», επισήμανε κατά την τοποθέτησή της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου.

Ξεκαθάρισε ότι ο δήμος «δεν αφήνει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη από χρηματοδοτικά προγράμματα και νέες πηγές χρηματοδότησης».

Η κ. Αγγελίδου τόνισε, όταν η σημερινή διοίκηση ανέλαβε τον δήμο το 2011, τα χρέη ανέρχονταν στα 42.800.000 ευρώ, ενώ τώρα η πρόβλεψη για το 2019 είναι 7.000.000 ευρώ.

Για έναν παραπλανητικός προϋπολογισμός μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη των «Εντάξει» Σωκράτης Δημητριάδης.  «Έχουμε έναν προϋπολογισμό που επί 8 χρόνια πέφτει έξω», τόνισε. Xαρακτήρισε «βόμβα το θέμα των απαλλοτριώσεων», καθώς δεν προβλέπεται το απαιτούμενο ποσό, υπογράμμισε ότι «προβλέπει αυξημένα δημοτικά τέλη» κι έκανε λόγο για «μαύρη τρύπα» στα τέλη στάθμευσης, καθώς ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει διαφορές στην εταιρία που ανέλαβε το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Για ένα κλασικό προϋπολογισμός μιας τελευταίας χρονιάς της διοίκησης έκανε λόγο η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου, σημειώνοντας δεν είναι εμπνευσμένος και δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο.

 

«Συζητούμε έναν προϋπολογισμό πλασματικό, χωρίς κανένα όραμα και σχεδιασμό. Δείχνει μια διοίκηση που κλείνει τον κύκλο της και αγκομαχώντας προσπαθεί να ολοκληρώσει γραφειοκρατικά τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης.

Την απουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη  καθώς και του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρου Καλαφάτη από την  κορυφαία συνεδρίαση της χρονιάς επέκρινε ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ασκώντας κριτική και για την αργοπορημένη διαδικασία και λέγοντας πως έχει γίνει κανόνας να συζητείται τελευταία στιγμή, ενώ οι δήμοι Αθηναίων, Πειραιά και Ηρακλείου έχουν ήδη κατατεθειμένους τους προϋπολογισμούς τους. «Χαμηλή εισπραξιμότητα, χαμηλή απορροφητικότητα, αδιάθετα ποσά και μεταφορά έργων από χρόνο σε χρόνο με οδηγούν στο να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό», σημείωσε.

Είναι ένας προϋπολογισμός που δημιουργεί εντυπώσεις και αυτό είναι απαράδεκτο για την πόλη, τόνισε ο Αρτέμη Ματθαιόπουλο, από την Ελληνική Αυγή.

Για άμεσο συσχετισμό του δημοτικού συμβουλίου με τον κρατικό μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Και ο φετινός προϋπολογισμός συντάχθηκε χωρίς την παραμικρή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της πόλης, ανέφερε η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε Δράση».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντής Σεβρής από τους «Μένουμε Θεσσαλονίκη» μίλησε για έσοδα και έξοδα που δεν θα δούμε πότε, τονίζοντας παράλληλα πως ο δήμος δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε επιχειρηματία.