Skip to main content

Αποχή με ισχυρά μηνύματα

Αρνητικό ρεκόρ, σχεδόν 55%, σημείωσε η αποχή από την κάλπη στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, με τους πολίτες να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας και απογοήτευσης.
Σχεδόν στο 55% ανέρχεται το πανελλαδικό ποσοστό της αποχής στο β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Επικράτεια η αποχή άγγιξε το 54%, ξεπερνώντας σημαντικά το 40% του πρώτου γύρου. «Πρωταθλητής» στους μεγάλους δήμους είναι ο δήμος Αθηναίων, όπου η αποχή ξεπερνάει το 65%, ενώ περίπου η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στο δήμο Πειραιά, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 55%.

Σε επίπεδο περιφέρειας, το ποσοστό της αποχής αγγίζει περίπου το 60% στην Αττική, ενώ στην Κ.Μακεδονία το ποσοστό είναι εμφανώς μικρότερο και ξεπερνάει για λίγο το 48%.

Εντύπωση προκαλούν και τα λευκά/άκυρα, τα οποία στις περιφέρειες ξεπέρασαν το 10%, ενώ στις αναμετρήσεις για ανάδειξη δημάρχων σε πανελλαδικό επίπεδο ξεπερνούν το επίπεδο του 7%. Τα παραπάνω ποσοστά κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά και, φυσικά, ανησυχητικά, καθώς η λευκή/άκυρη ψήφος αποτελεί μερική έκφραση αποδοκιμασίας και δυσαρέσκειας των πολιτών, τόσο για τα προγράμματα και τις θέσεις των υποψηφίων όσο και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα και κατ΄ επέκταση την εκλογική διαδικασία, που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

Αυτό που οφείλουν να κάνουν από την επόμενη ημέρα των εκλογών, νικητές και χαμένοι, είναι να μην αναλωθούν σε αναλύσεις επί αναλύσεων και να ξανακερδίσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών με πράξεις και όχι λόγια. Φυσικά, η αλλαγή δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε δήμους και περιφέρειες, αλλά να επεκταθεί σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων.