Skip to main content

Αποζημίωση 85 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο ΟΑΣΘ από τον «Ηρακλή»

Τα χρήματα αυτά αφορούν το 80% των εισφορών του συνεταιρισμού από τη δημόσια χρηματοδότηση που λάμβανε ο ΟΑΣΘ από το 2010 έως το 2016.

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή εις βάρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής» για υπερβολική χρηματοδότηση από το Δημόσιο και υπερβολική αποτίμηση μισθωμάτων κατέθεσε, εχθές, 2 Ιουλίου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών η διοίκηση του ΟΑΣΘ, ζητώντας αποζημίωση ύψους άνω των 85 εκατ. ευρώ συνολικά.

Σε συνέχεια της προσφυγής στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των διαδικασιών της εκκαθάρισης του Οργανισμού και σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή απόφαση είναι σύμφωνη με όσα έχει καταγγείλει η διοίκηση, η τελευταία ζητεί να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του συνεταιρισμού έως το ποσό των 76,307 περίπου εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διοίκησης, Στέλιο Παππά, τα χρήματα αυτά αφορούν το 80% των εισφορών του συνεταιρισμού από τη δημόσια χρηματοδότηση που λάμβανε ο ΟΑΣΘ από το 2010 έως το 2016, την ώρα που το εύλογο κέρδος των εν λόγω εισφορών ανερχόταν στο υπόλοιπο 20%. Με το ίδιο δικόγραφο, η διοίκηση ζητεί να απαγορευθεί κάθε μεταβολή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του συνεταιρισμού μέχρι την έκδοση της απόφασης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν επί της καταγγελίας που έχει καταθέσει, καθώς και να προσκομισθεί έγγραφο από τον «Ηρακλή» από το οποίο να προκύπτουν οι μέτοχοι και το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ κατηγορεί τον συνεταιρισμό για ενοίκια προς τον Οργανισμό με χρηματικό ποσό που υπερέβαινε το 100% του εύλογου τιμήματος, από το 2003 έως το 2016. Όπως εξήγησε ο κ. Παππάς, κατά τις έρευνες που διεξήχθησαν από οικονομικούς συμβούλους του Οργανισμού αλλά και από διαπιστευμένο ορκωτό εκτιμητή, διαπιστώθηκε πως για την ενοικίαση γραφείων και δύο αμαξοστασίων, στον Φοίνικα και στη Σταυρούπολη, καταβλήθηκαν από τον ΟΑΣΘ προς τον συνεταιρισμό συνολικά περί τα 21 εκατ. ευρώ, με την εκτίμηση των μισθωμάτων να ανάγεται σε μόλις 10,308 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Οργανισμού ζητεί την καταβολή του ποσού των 10, 802 εκατ. ευρώ από τον «Ηρακλή» ως αποζημίωση λόγω αδικοπραξίας καθώς και την καταβολή επιπλέον 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη.