Skip to main content

Σαν σήμερα το 2003: Ένας απρόσμενος χιονιάς στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, στις 7 Απριλίου του 2003, οι Θεσσαλονικείς είδαν ξαφνικά την πόλη να ντύνεται στα λευκά - Δείτε φωτογραφίες.

Ήταν Απρίλιος του 2003, μία ημέρα σαν τη σημερινή, όταν οι Θεσσαλονικείς είδαν ξαφνικά την πόλη να ντύνεται στα λευκά.

Ένα αρκετά απρόσμενο καιρικό φαινόμενο, που εξέπληξε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, χαρίζοντας για ακόμη μία φορά μαγευτικές εικόνες.



Όπως αναφέρεται σε σχετικό αφιέρωμα του northmeteo.gr, η ακραία για την εποχή κακοκαιρία οφειλόταν σε μία... κλασική συνταγή που όμως είναι δύσκολο να συμβεί Απρίλιο μήνα. Ο Αζορικός αντικυκλώνας με κέντρο στα 1035mb πάνω από τη Σκανδιναβία (ιδιαίτερα βόρεια δηλαδή) καταφέρνει να ωθήσει πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην κεντροανατολική Ευρώπη. Οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι την Αδριατική και να προκαλέσουν τη δημιουργία ύφεσης, η οποία περνάει πάνω από την κεντρική Ελλάδα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.



Σύμφωνα με στοιχεία του μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ που επικαλείται η ομάδα, την προηγούμενη μέρα ο υδράργυρος έφτασε και τους 14°C. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Απριλίου, η θερμοκρασία κατρακύλησε στον 1°C, όπου και παρέμεινε μέχρι και αργά το μεσημέρι παρουσία και ισχυρών χιονοπτώσεων κατά διαστήματα. Ο συνολικός υετός που μετρήθηκε από τον σταθμό του ΑΠΘ ήταν 12mm, ενώ η χιονόστρωση σε σημεία της πόλης ξεπέρασε και τα 10 εκατοστά.Ο καιρός βελτιώθηκε σημαντικά μέσα στο απόγευμα στο σύνολο της βόρειας χώρας.



Να σημειωθεί ότι χιονόπτωση είχε σημειωθεί και στις 9/4/1956, η οποία, όπως έκρινε η μετεωκοινότητα βάσει και των θερμοκρασιών που κατέγραψε ο σταθμός του ΑΠΘ, δεν συνοδεύτηκε από σημαντική χιονόστρωση, αφού η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 1.8°C.

Η δορυφορική εικόνα την επομένη του χιονιά (8/4/2003) είναι αποκαλυπτική, δείχνοντας μεγάλο μέρος της βόρειας χώρας να είναι ντυμένο στα λευκά.

Πηγή/Φωτογραφίες: northmeteo.gr