Skip to main content

Απροκάλυπτη επέμβαση της Τουρκίας στις βουλγαρικές εκλογές

Η Βουλγαρία κατηγορεί την Τουρκία για χειραγώγηση της ψήφου Βουλγάρων πολιτών- Η Τουρκία μιλά για εμπόδια στους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες

Διπλωματικό επεισόδιο εν εξελίξει μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας, αλληκατηγορούμενες για ανάρμοστες ενέργειες σχετικά με τις πρόωρες εθνικές εκλογές που διεξάγονται στις 26 Μαρτίου στη Βουλγαρία.

Η Τουρκία, παρ’ όλα τα εσωτερικά και διεθνή προβλήματα που την ταλανίζουν δεν σταματά τη υπονομευτική δράση της στις χώρες των Βαλκανίων (μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης). Με αιχμή του δόρατος τον υπουργό Υγείας, Μουεζίνογλου, που έλκει την καταγωγή από την Θράκη και είναι γνώστης προσώπων και καταστάσεων στην περιοχή.

Η μεν Βουλγαρία τον κατηγορεί ότι διοργανώνει συγκεντρώσεις των Βουλγάρων ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία, όπου τους καλεί πιεστικά, αλλά και δωροδοκώντας τους, να υποστηρίξουν το ακραιφνώς τουρκικό κόμμα DOST (που προήλθε μετά από διάσπαση από το άλλο τουρκικό κόμμα, μη αρεστό στην Άγκυρα), ενώ η Τουρκία κατηγορεί την Βουλγαρία ότι θέτει περιορισμούς και εμπόδια στους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες.

Έχει μεγάλη σημασία, και για μας τους Έλληνες, τι είπε στη συγκέντρωση του DOST ο Τούρκος υπουργός. Συνέδεσε την ίδρυση του συνασπισμού του DOST στη Βουλγαρία και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και τους κάλεσε να το ψηφίσουν λέγοντας ότι «έχουμε καθήκον να συμβάλουμε στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου ενός ενιαίου έθνους».
«Εμείς έχουμε χάσει το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και για μας ήταν μια αιματηρή οδυνηρή απώλεια, στη Βουλγαρία, στη Δυτική Θράκη, στην (ψευτο)Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία, τα Βαλκάνια, τα τελευταία 150 χρόνια υπήρξε πολύς πόνος και πληρώσαμε βαρύ τίμημα. Στις δύσκολες σημερινές μέρες, ωστόσο, μπορούμε πάντα να χτίσουμε αυτό το μεγάλο έθνος, πάνω σ’ αυτό της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας, με τη σημαία της ημισελήνου και το αστέρι…». (Στην Ελλάδα βεβαίως, αυτό το "χτίσιμο" όχι μόνον δεν το εμποδίζουμε αλλά δημιουργούμε και ευνοϊκές συνθήκες, διευκολύνοντας τους Τούρκους στην υλοποίηση του σχεδίου τους).

Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ, προέβη σε δύο ενέργειες. Αφενός κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Σόφια για να διαμαρτυρηθεί για την προσπάθεια της Τουρκίας να χειραγωγήσει μέσω οικονομικών κινήτρων την ψήφο Βούλγαρων πολιτών που ζουν στην Τουρκία. Και αφετέρου, ανακάλεσε πίσω στην Σόφια για διαβουλεύσεις την Βουλγάρα πρέσβειρα στην Άγκυρα, Ναντέζντα Νείσκι. Παρότι στην ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται αναφορά για τους λόγους των διαβουλεύσεων όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αιτία είναι η ένταση που επικρατεί στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά της η Τουρκία κατηγορεί την Βουλγαρία ότι βάζει εμπόδια στους Βούλγαρους πολίτες που ζουν στην Τουρκία ώστε να μη μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Σύμφωνα με τον βουλγαρικό εκλογικό νόμο ο ανώτατος αριθμός εκλογικών κέντρων σε χώρα του εξωτερικού που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 35 με αποτέλεσμα οι 19.000 Βούλγαροι που ζουν στην Τουρκία να πρέπει αναγκαστικά να ψηφίσουν σε ένα από αυτά. Αντιθέτως, δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των εκλογικών τμημάτων σε χώρες της Ε.Ε με αποτέλεσμα στην Βρετανία να στηθούν 58 εκλογικά τμήματα, ενώ στην Ελλάδα θα είναι 21.

Να διευκρινίσω ότι στην Βουλγαρία, η τουρκόφωνη μειονότητα έχει βρεθεί σε εμφύλια διαμάχη, μεταξύ ρωσόφιλων και τουρκόφιλων, που επεκτείνεται σε όλο το βουλγαρικό πολιτικό φάσμα. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην Συρία στις 24 Νοεμβρίου του 2015, το τότε τουρκόφωνο βουλγαρικό κόμμα, HÖH, είχε πάρει καθαρά φιλορωσική θέση κατηγορώντας την Άγκυρα για προβοκάτσια σε βάρος της Ρωσίας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση μερίδας του κόμματος και υπό την ηγεσία του Lütfi Mestan αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε στις 10 Απριλίου του 2016 το κόμμα DOST, ενώ εξαπέλυσε ανοιχτή κατηγορία κατά του αρχηγού του HÖH, Αχμέτ Ντογάν, ότι δρα κατά των συμφερόντων των τουρκόφωνων της Βουλγαρίας.