Skip to main content

ΑΠΘ- Εξεταστική Ιουλίου: Πέρασαν περισσότεροι, αλλά με μικρότερο βαθμό

«Αδρανείς» φοιτητές άδραξαν την... ευκαιρία της πανδημίας - Πού οφείλονται οι χαμηλότερες, σε σχέση με περασμένα χρόνια, βαθμολογικές επιδόσεις

Εξ αποστάσεως θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου για τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων στα πανεπιστήμια, όπως ακριβώς συνέβη και κατά το θερινό εξάμηνο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την απόφαση αυτή έλαβε η Σύγκλητος η οποία συνεδρίασε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Αυτή είναι άλλωστε η κατεύθυνση και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου συνωστίζεται ο μεγαλύτερος όγκος φοιτητών και μελών ΔΕΠ.

Ήδη την περίοδο αυτή οι καθηγητές θα πρέπει να δηλώσουν πότε και πώς θα διενεργήσουν τις εξετάσεις ώστε να γίνει ο σχετικός προγραμματισμός ανά σχολή. «Πιστεύω πως τα πράγματα θα είναι ευκολότερα τον Σεπτέμβριο, καθώς υπάρχει ήδη η εμπειρία του θερινού εξαμήνου», δηλώνει στη Voria.gr ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Κωβαίος. Τονίζει, πάντως, ότι «εμείς ως καθηγητές προτιμούμε ασφαλώς όλη η εκπαιδευτική διαδικασία, διδασκαλία, εργαστήρια και εξετάσεις να γίνονται με φυσική παρουσία. Ωστόσο, προς το παρόν, τουλάχιστον για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο».

Πάντως η εμπειρία τής εξ αποστάσεως εξεταστικής του Ιουλίου έχει τα θετικά της, έχει και τα αρνητικά της. «Κάποια στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των φοιτητών που συμμετείχαν στις εξετάσεις ήταν θετικά, κάποια άλλα όμως, που αφορούν τις συνθήκες διεξαγωγής των εξετάσεων, είχαν προβλήματα, από τα οποία κάποιοι ευνοήθηκαν, αλλά και αρκετοί αδικήθηκαν», αναφέρει ο κ. Κωβαίος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει συγκεντρώσει το ΑΠΘ στις, κατά κύριο λόγο εξ αποστάσεως, εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου συμμετείχαν περίπου 45.000 φοιτητές, από 11 σχολές και 41 τμήματα, περισσότεροι σε σχέση με τις αντίστοιχες εξεταστικές περιόδους προηγούμενων χρόνων. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, η αύξηση αυτή εξηγείται καθώς, ένα μέρος των λεγόμενων «αδρανών» φοιτητών, οι οποίοι έχουν μια πιο χαλαρή σχέση με το πανεπιστήμιο, είχαν τώρα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις από το σπίτι τους. «Στο δικό μου μάθημα συμμετείχαν στις εξετάσεις 420 φοιτητές, περίπου εκατό περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει ο κ. Κωβαίος.

Ωστόσο, οι βαθμολογικές επιδόσεις των φοιτητών στην εξεταστική του θερινού εξαμήνου ήταν χαμηλότερες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. «Περίπου μία με μιάμιση μονάδα πιο κάτω ήταν οι φετινές βαθμολογίες σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει έως τώρα», σημειώνει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι συμμετείχαν στις εξετάσεις φοιτητές που δεν παρακολούθησαν επιμελώς τα μαθήματα και δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι, όσο και στην ιδιαιτερότητα και τις δυσκολίες που έχει η εξ αποστάσεως εξέταση.

Για παράδειγμα ο χρόνος ήταν περιορισμένος, από 15 έως 30 λεπτά, σε σχέση με την τρίωρη εξέταση με φυσική παρουσία. «Αυτό δυσκόλεψε ακόμη και τους καλούς φοιτητές», εξηγεί ο κ. Κωβαίος.

Πέραν αυτών, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις ενέχουν κινδύνους ασφάλειας καθώς ο εξεταστής δεν μπορεί να ελέγξει το περιβάλλον του εξεταζόμενου. «Δεν ξέρουμε τι βοηθήματα μπορεί να έχει μπροστά του ο φοιτητής, ούτε καν εάν ήταν μόνος του στο δωμάτιο ή είχε και κάποιον άλλον που θα μπορούσε να τον βοηθήσει», παραδέχεται καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής.

Μεικτό σύστημα διδασκαλίας

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ συζητήθηκε και το τι πρόκειται να γίνει μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με την έναρξη δηλαδή του χειμερινού εξαμήνου της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021. Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο εφόσον η κατάσταση με τον κορωνοϊό παραμένει ως έχει και δεδομένου ότι προς το τέλος του χρόνου οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πράγματα ενδεχομένως να χειροτερέψουν, η Σύγκλητος προσανατολίζεται να υιοθετήσει ένα μεικτό σύστημα διδασκαλίας. Δηλαδή να διατηρήσει την εξ αποστάσεως διδασκαλία όπως έγινε κατά το θερινό εξάμηνο, αλλά παράλληλα να γίνονται κάποιες λίγες φορές το μήνα και μαθήματα με φυσική παρουσία, λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα, με μικρά ακροατήρια. «Όλα αυτά θα τα δούμε βεβαίως ξανά μετά την εξεταστική, αναλόγως της πορείας της covid-19», επισημαίνει ο κ. Κωβαίος. Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, πως, σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των εργαστηρίων θα γίνουν με φυσική παρουσία.