Δευτέρα 19 Απριλίου 2021
x

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΑΠΘ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Το παρασκήνιο της εξάωρης συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ για ένα ψήφισμα... 149 λέξεων - Τα σημεία τριβής και το άγνωστο επεισόδιο

Έξι ώρες... για 149 λέξεις. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για όσα συνέβησαν στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία κλήθηκε να συζητήσει όσα έγιναν έξω από το κτήριο Διοίκησης του Ιδρύματος την περασμένη Δευτέρα. Όπως τελικά απεδείχθη, χρειάστηκε πολύ χρόνος, η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα, αλλά και εκατέρωθεν υποχωρήσεις προκειμένου τα 60 μέλη της Συγκλήτου να καταλήξουν σε ένα ομόφωνο ψήφισμα 149 λέξεων.

Η εξέλιξη αυτή εξέπληξε αρκετούς καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και τις πρωινές ώρες χθες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, αλλά και στη διάρκειά της, είχαν υπάρξει πολύ σκληρές δηλώσεις από μέλη της Συγκλήτου καθώς και κάποιες επικριτικές αιχμές σε βάρος των πρυτανικών αρχών, για την επέμβαση της αστυνομίας, το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να απομακρυνθούν οι καταληψίες από το κτίριο Διοίκησης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και μια σειρά ανακοινώσεις και ψηφίσματα τα οποία εκδίδονταν από καθηγητές καθώς και από ορισμένα τμήματα του ΑΠΘ. Όμως, μετά έξι ώρες ζυμώσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων επιτεύχθηκε τελικά ομοφωνία μεταξύ των μελών της Συγκλήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές, η πρυτανεία από τη μια, και τα μέλη που πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις κατά της επέμβασης της αστυνομίας από την άλλη, προσήλθαν με τα δικά τους προσχέδια ψηφίσματος τα οποία είχαν πολλές και σημαντικές διαφορές. Το προσχέδιο της πρυτανείας είχε εκτενείς αναφορές σε όσα συνέβησαν το πρωί της Δευτέρας, τα οποία ανάγκασαν τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου να ενημερώσει την Εισαγγελία. Αντίστοιχα, το δεύτερο προσχέδιο εστίαζε περισσότερο στην εικόνα που εξέπεμψε το ΑΠΘ εξ αιτίας της επέμβασης της αστυνομίας. Στη διάρκεια της συζήτησης οι δύο πλευρές επέδειξαν διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων με σκοπό να εκδοθεί ισορροπημένο, ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο να συμπυκνώνει τις βασικές θέσεις των δύο πλευρών, όπως και τελικά συνέβη.

Τα σημεία τριβής

Τα βασικά σημεία στα οποία έγινε αρκετή συζήτηση και υπήρξαν διαφωνίες έως ότου υπάρξει συμφωνία, ήταν δύο. Ήταν κάτι σαν οι “κόκκινες γραμμές” των δύο πλευρών. Η πλευρά της πρυτανείας, η οποία σημειωτέον, διέθετε άνετη πλειοψηφία αλλά ήθελε πάση θυσία να υπάρξει ομοφωνία, ζητούσε να υπάρχει απερίφραστη καταδίκη των καταληψιών και πλήρης κάλυψη στην ενέργεια του πρύτανη να ενημερώσει την Εισαγγελία για την κατάληψη. Πράγματι, στο ψήφισμα αναφέρεται ρητά ότι “η Σύγκλητος του ΑΠΘ καταδικάζει τη βίαιη κατάληψη κτηρίων του Πανεπιστημίου μας, την παρεμπόδιση του δικαιώματος της εργασίας και της διοικητικής λειτουργίας, την πρόκληση φθοράς στη δημόσια περιουσία, καθώς και την άσκηση πίεσης και τον εκφοβισμό σε βάρος καθηγητών, υπαλλήλων και φοιτητών, θεωρώντας αυτονόητες τις ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών να ενημερώνουν την Εισαγγελία”.

Η άλλη πλευρά έθεσε ως προϋπόθεση τη σαφή καταδίκη της αστυνομικής βίας. Επ' αυτού έγινε αρκετή συζήτηση για τον όρο “υπέρμετρη βία” ο οποίος έγινε τελικά αποδεκτός, παρότι ορισμένα στελέχη της πλευράς της πρυτανείας τον θεωρούσαν υπερβολικό. Έτσι στο τελικό ψήφισμα πέρασε η διατύπωση πως “η Σύγκλητος του ΑΠΘ καταδικάζει την υπέρμετρη αστυνομική βία στα θλιβερά επεισόδια στον πανεπιστημιακό χώρο, που ακολούθησαν την εκκένωση του κτηρίου της Διοίκησης. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν και οι συλλήψεις των φοιτητών δυσφημούν το ίδρυμά μας”. Αντιθέτως, υπήρξε πλήρης σύμπνοια ως προς το αίτημα για “άμεση λήξη της κατάληψης του κτηρίου Διοίκησης» με το οποίο κλείνει το ψήφισμα της Συγκλήτου.

Το άγνωστο επεισόδιο

Καταλυτικό ρόλο στη συμφωνία για ομόφωνο ψήφισμα έπαιξαν και άλλα δύο επιχειρήματα. Το πρώτο αφορά το περιστατικό το οποίο συνέβη την περασμένη Πέμπτη και δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά συζητήθηκε στη χθεσινή Σύγκλητο, με την επίθεση ομάδας φοιτητών σε βάρος του αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρη Κωβαίου. Όπως εξήγησε ο ίδιος στη Voria.gr “αντιπροσωπεία τριών φοιτητών ανέβηκε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να κατέβω στο ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης για να μιλήσω με τους συναδέλφους τους. Τους είπα ότι θα το κάνω υπό τρεις όρους: πρώτον, δεν θα ασκηθεί βία, δεύτερον, δεν θα υπάρξουν βρισιές και χυδαιότητες και, τρίτον, θα αναλάβω να μεταφέρω τις θέσεις τους στη Σύγκλητο. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι και κάποια στιγμή μια ομάδα εισέβαλε στο κτήριο και γρονθοκόπησε τον φύλακα ο οποίος προσπάθησε να με προστατέψει”.

Το δεύτερο σημείο αφορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ενημέρωση εκ μέρους του πρύτανη ότι η ομάδα η οποία έχει καταλάβει το κτήριο Διοίκησης από τη Δευτέρα ενδέχεται να έχουν κάνει ζημιές “και όσοι σήμερα τηρούν χαλαρή στάση απέναντι στους καταληψίες κινδυνεύουν να βγουν εκτεθειμένοι”. Ο κ. Παπαϊωάνου εξήγησε επίσης ότι “η ομάδα των περίπου είκοσι καταληψιών που πήγαν πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο κτήριο της Πρυτανείας, κρατούσαν βαριοπούλες και διάφορα εργαλεία, συνεπώς ήταν αδύνατον να απομακρυνθούν από τον φύλακα του κτηρίου”.

Ικανοποιημένοι από την επίτευξη ομοφωνίας στη Σύγκλητο εμφανίζονται και οι κοσμήτορες της Φιλοσοφικής, Δημήτρης Μαυροσκούφης, και της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. “Είναι ένα ισορροπημένο ψήφισμα, ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής, το οποίο εκφράζει όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν από τη Σύγκλητο”, δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Μαυροσκούφης.

“Οι πρυτανικές αρχές έπρεπε να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο συνεννόησης με τους φοιτητές. Όμως για ό,τι συνέβη στη συνέχεια η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση η οποία επιδίωξε να αλλάξει την ατζέντα και να ικανοποιήσει το εκλογικό της ακροατήριο”, ανέφερε ο κ. Ζαρωτιάδης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ